Få hela storyn
Starta din prenumeration
Meny
Nyheter
Fastighetsmarknad
Ekonomi & finans
Samhällsbyggnad
Opinion
Podcast
Business Arena
Fastighetsjobb
Utbildning
Nyheter
Fastighetsmarknad
Ekonomi & finans
Samhällsbyggnad
Opinion
Podcast
Business Arena
Fastighetsjobb
Utbildning
Krönika
Publicerad: 11 Oktober 2019, 02:00
Hans Lind skriver om bristen på planering för sällanköpshandel i nya stadsdelar.
Foto: Stockholm Quality Outlet / Fastighetsnytt
Ett antal nya områden “råkar” ligga vid stora externa eller halvexterna köpcentrum. Att detta skulle vara en medveten strategi för att hantera hushållens behov av sällanköpsvaror sägs dock aldrig, skriver Hans Lind.
Handelns ekonomiska råd, där jag var medlem detta år, publicerade 1a oktober rapporten “Handel, stad och hållbarhet i en digital tid”. En fråga vi diskuterar är hur stadsplanerarna tänker om detaljhandel. Vi är ju ett rikt land med hög konsumtionsnivå.
Den bild som framträder när man läser om större nya stadsdelar är att planerarna vill ha butiker i gatuplan längs stråk i stadsdelen, och gärna så att hushållen inte behöver ha bil. Tar man en tur genom till exempel Hammarby Sjöstad hittar man längst dessa gator en rad restauranger, caféer, gym, mäklarfirmor samt en medelstor och relativt dyr mataffär. Det finns också service som klädvård och cykelreparationer. Det som inte finns är det som brukar sammanfattas under rubriken “sällanköpshandel” (till exempel kläder, elektronik, sportartiklar och husgeråd).
I de officiella dokument som vi tittat på från Stockholm och Göteborg rörande nya större områden som till exempel Norra Djurgårdsstaden eller Frihamnen nämns överhuvudtaget inte sällanköpshandeln. Man nämner inte heller att dagligvaruhandeln också omfattar tunga och skrymmande varor och att hushållen nog inte vill betala mer än nödvändigt för sina dagligvaror. Ett antal nya områden “råkar” ligga vid stora externa eller halvexterna köpcentrum, exempelvis Barkarbystade, Hammarby Sjöstad, Frihamnsområdet och Hyllie som ligger nära Barkarby handelsområde, Sickla köpkvarter, Backaplan och Emporia. Att detta skulle vara en medveten strategi för att hantera hushållens behov av sällanköpsvaror sägs dock aldrig.
Vill vi att hushållen ska klara sig utan bil så måste all handel kunna fungera smidigt. Kommunerna kan förslagsvis se till att det finns miljövänliga direktbussar till närliggande köpcentra. Kommunen, eller fastighetsägarna kan garantera att det finns uthyrning av elcyklar med lastmöjligheter, samt se till att det finns paketboxar ute i bostadsområdena, även kylda sådana, så att det blir smidigt att e-handla varor.
Med bil tar det enligt Googla Maps 12 minuter från bortre delarna av Norra Djurgårdsstaden till Westfield Mall of Scandinavia. Att konkurrera med det kommer inte att bli enkelt, men problem löses inte genom att sopa dem under mattan!
Hans Lind, professor i fastighetsekonomi