onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Krönika

Hålla sig till sanningen – lättare sagt än gjort

Om en kris uppstår ska man utgå ifrån att problemen är värre än de verkar. Man ska hålla sig till sanningen. Man ska inte uttala sig innan man vet hur det förhåller sig. Så sammanfattar Percy Barnevik sin policy för krishantering.

Publicerad: 26 september 2016, 13:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Percy Barnevik under Business Arena. Foto: Elias Ljungberg.


Ämnen i artikeln:

Business Arena Stockholm

Om en kris uppstår ska man utgå ifrån att problemen är värre än de verkar. Man ska hålla sig till sanningen. Man ska inte uttala sig innan man vet hur det förhåller sig. Så sammanfattar Percy Barnevik sin policy för krishantering. Det kan låta självklart, exempelvis att hålla sig till sanningen, men under tryck mitt uppe i en kris, kanske med ett så kallat mediedrev på halsen, är det lättare sagt än gjort.

Efter Percy Barneviks inspirerade inledningsanförande är det inte så konstigt att hans bok ”Ledarskap – 200 råd” sålde slut vid bokbordet på Business Arena Stockholm.  I hans eget fall var den allvarligaste krisen när ASEA i mitten av 1980-talet anklagades för att ha varit inblandade i smuggling av amerikanska datorer till dåvarande Sovjetunionen. Percy Barnevik gick inte ut med instinktiva dementier, utan väntade med kommentarer till dess att han hade tillgång till fakta. Det skulle visa sig att anställda på företaget faktiskt hade varit inblandade i smuggling.

– Man ska inte uttala sig när man inte vet hur det ligger till. När den amerikanske presidenten Nixon tvingades avgå på 1970-talet var det inte för inbrottet i Watergate i sig, utan för att han ljög om det inträffade, säger Percy Barnevik.

Det Percy Barnevik beskriver som sitt ”sista, största och viktigaste” projekt är engagemanget i välgörenhetsorganisationen Hand in Hand som han inledde år 2000. Idag är han hedersordförande för Hand in Hand International. Grundtanken är hjälp till självhjälp, och att rikta in sig på kvinnor som får stöd att starta egna företag. Under 16 år har organisationen medverkat till att kvinnor i fattiga länder, Indien bland andra, har startat 1,8 miljoner företag. Det har lett till att man är på väg mot att skapa 10 miljoner jobb, vilket i sin tur betyder att i storleksordningen 50 miljoner människor lyfts ur akut fattigdom. Under Business Arena Stockholm kunde Percy Barnevik även berätta hur han använt sin en gång så uppmärksammade pension.

– Jag stoppade in hela min pension, 650 miljoner kronor, i Hand in Hand.

Daniel Bergstrand

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Business Arena Stockholm

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev