Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Gröna obligationer – nu även hos svenska staten?

Publicerad: 4 februari 2019, 14:52

Louis Landeman.

Foto: Danske Bank.

Efter utdragna förhandlingar har så till sist Sverige fått en ny regering på plats. En hittills sällan noterad passus i den sakpolitiska överenskommelsen mellan S, C, L och MP anger att ett försök med statliga gröna obligationer ska genomföras genom ett uppdrag till Riksgälden 2019.


Ämnen i artikeln:

Louis Landeman

Efter utdragna förhandlingar har så till sist Sverige fått en ny regering på plats. En hittills sällan noterad passus i den sakpolitiska överenskommelsen mellan S, C, L och MP anger att ett försök med statliga gröna obligationer ska genomföras genom ett uppdrag till Riksgälden 2019. Vi välkomnar detta initiativ då vi tror att det kommer att ytterligare öka fokus på finansieringen av åtgärder för att förbättra miljö och klimat. Detta är viktigt om Sverige ska uppnå målet att senast 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Dessutom kan det i bästa fall även leda till lägre finansieringskostnader för Riksgälden vilket är positivt för alla skattebetalare.

Även om gröna obligationer blir ett nytt finansieringsinstrument för Riksgälden är gröna obligationer i sig inget nytt på den svenska företagsobligationsmarknaden. Föregångaren på fastighetsmarknaden i detta avseende är Vasakronan som gav ut världens första gröna företagsobligation 2013. Sedan dess har ett flertal svenska företag gett ut gröna obligationer; bland dem flera fastighetsbolag. Fastighetsbolagens utgivande av gröna obligationer underlättas av att de ofta redan har en hög andel miljöcertifierade fastigheter vilka kan användas som underlag till de gröna obligationerna.

Vad är då gröna obligationer? Med en grön obligation menas en obligation för vilken utgivaren tagit på sig ett ansvar att använda de pengar som lånats upp till ett visst, på förhand angett, grönt syfte och även lovat att publicera statusrapporter för de projekt som pengarna använts till för långivarna. Även om de pengar som lånas upp är öronmärkta till vissa definierade projekt har inte en grön obligation i normalfallet någon legal särstatus.

Vår tro är att emissionsvolymerna av gröna obligationer kommer att fortsätta öka kraftigt framöver då efterfrågan bland investerare att placera i gröna obligationer ökar, samtidigt som allt fler företag satsar på hållbara projekt.

En förutsättning för gröna obligationer är att det finns enhetliga och gemensamma kriterier kring vad som kan anses och får kalla sig grönt. Vi tycker därför att det vore önskvärt med en ökad regulatorisk tydlighet kring vilka kriterier som en grön obligation måste uppfylla. Vi ser därför positivt på EU-kommissionens handlingsplan som innehåller ett flertal förslag på åtgärder inom området för hållbar finansiering. En ökad standardisering skulle öka trovärdigheten kring produkten gröna obligationer och underlätta för fler att investera i tillgångsslaget. Att mobilisera det privata kapitalet för att finansiera investeringar med tydlig klimatnytta är av avgörande betydelse om vi ska uppnå de högt ställda klimatmålen och en hållbar miljö.

Louis Landeman
Chef Kreditanays, Danske Bank Markets

Ämnen i artikeln:

Louis Landeman

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.