Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Från Muteborg till en miljon invånare

Tillväxten går som tåget och det byggs mer än på länge i Västsveriges huvudstad som ska växa till en miljon invånare. Samtidigt är det svårt att bli av med ryktet om ”Muteborg” – ett rykte som fortfarande sätter käppar i hjulet för kommunen. Har viljan att säkra upp gjort att man istället hamnar i tillväxthämmande stuprör?

Publicerad: 24 februari 2017, 14:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Göteborg. Bilder: Wikimedia. OBS bilden är ett montage.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i VästsverigeVästsvenska HandelskammarenGöteborg

Tillväxten går som tåget och det byggs mer än på länge i Västsveriges huvudstad som ska växa till en miljon invånare. Samtidigt är det svårt att bli av med ryktet om ”Muteborg” – ett rykte som fortfarande sätter käppar i hjulet för kommunen. Har viljan att säkra upp gjort att man istället hamnar i tillväxthämmande stuprör?

I Göteborg pågår just nu otaliga projekt, flera av dem gigantiska. I nya Karlastaden ska Nordens högsta torn byggas, Frihamnen ska göras om till stad, ett ”Manhattan” ska växa upp kring centralstationen och i Gårda ska det byggas mer än någonsin förut – bara för att nämna några av projekten.

I ett av de nya hus som byggts i staden, PARK49, träffar Fastighetsnytt Gunilla Grahn Hinnfors, som i höstas lämnade Göteborgs-Posten efter 20 år för att påbörja tjänsten som ansvarig för stadsbyggnadsfrågor på Västsvenska Handelskammaren.

Hon har en vision om Göteborg som en miljonstad i en region med tre miljoner invånare.

­– När det gäller tillväxt ligger Västsverige just nu skyhögt jämfört med de andra storstadsregionerna – det är enorm brist på arbetskraft i regionen. Vi behöver ha hit mer folk, vilket det finns vissa hinder för – bland annat bostäder, säger Gunilla Grahn Hinnfors.

Gunilla Grahn Hinnfors. Foto: Västsvenska Handelskammaren.

Gunilla Grahn Hinnfors. Foto: Västsvenska Handelskammaren.

Upp till 5 000 bostäder om året
Just bostäder är fokus för Göteborgs politiker, precis som i de flesta svenska städer. Målet är att bygga något diffusa ”3 000 till 5 000” bostäder varje år.

– Där trycker vi på att man måste hitta nya former, främst att arbetet inte ska vara så stuprörsartat utan att man gör saker mycket mer parallellt. Våra medlemmar signalerar att det är för svårt, det tar för lång tid och planskedet är alldeles för oförutsägbart.

De senaste åren har Göteborg fått upp antalet antagna detaljplaner. Grahn Hinnfors menar dock att steget därifrån till spadtag är långt, och att även överklagandeprocesserna är alltför många och långdragna.

– Vi har möjlighet att komma med det som kanske är jobbigt för byggare och fastighetsägare att säga direkt till politiker. De är lite i händerna på dem eftersom de vill ha nästa markanvisning, och vågar inte vara för kritiska där.

Näringslivets kontakt med politiken är extra känsligt i Göteborg, med sin historia av mutor och korruptionsskandaler. Gunilla Grahn Hinnfors poängterar att det inte är några politiker som anklagats eller fällts för varken mutbrott eller bestickning, utan det handlar om tjänstemän.

– Men sen har det funnits väldigt, väldigt många kommunala bolag som varit lite som självstyrande universum som gjort och tyckt lite som de velat – vilket möjligtvis varit sanktionerat från politiskt håll.

“Kolla, kolla, kolla”
Grahn Hinnfors tycker alltså inte att stadens rykte som Muteborg är helt rättvist, utan att de allra flesta sköter sitt jobb. Men även om inte allt stämmer finns en stämning i kommunen som gjort att man säkrar upp – kanske för mycket.

– Det negativa som allt det här har fört med sig är att folk har blivit ängsliga och rädda. Det säkras, säkras och säkras vilket har gjort att det blivit lite stillastående – det finns en ängslighet att ta beslut.

Istället för att ta fel beslut eller göra något som skulle kunna uppfattas som fel så tar man istället inga beslut alls, menar Gunilla Grahn Hinnfors som menar att det gjort planprocessen än mer långdragen.

– Absolut. Kolla, kolla, kolla en gång till. Sen har man infört massa nya kontrollsystem, vilket har behövts. Det har varit för dålig intern kontroll på många bolag.

När man tänker på Göteborg är det mycket som dyker upp. Liseberg, Håkan Hellström, paddan, varv och goa, glada människor. Gunilla Grahn Hinnfors beskriver sin bild av staden hon flyttade till: ”det var den här misslyckade killen med gitarr på ryggen som hände runt på Bengans, var lite sorglig och drack lite för mycket”.

Håkan Hellström under Way Out West 2010. Foto: Niklas Hellerstedt, Göteborg & Co.

Håkan Hellström under Way Out West 2010. Foto: Niklas Hellerstedt, Göteborg & Co.

– Men jag tror inte att alla unga känner igen sig i den här goa, glada göteborgarbilden. De vill att det ska hända mer och att Göteborg ska växa.

Göteborg har länge varit uppbyggt kring sin industri, något som också präglat stadsbygget. Mitt i staden kan en parkeringsplats, en stor skorsten precis vid älven eller en motorväg längs med vattnet plötsligt dyka upp. Och som i många andra städer finns de som vill att det ska vara som det alltid varit. Enligt Grahn Hinnfors är det dock inget alternativ.

– Vi har sett hur det gick när stadens befolkning minskade. Dit vill vi absolut inte igen, och status quo fungerar inte. Den väg jag ser är att vi växer och blir större, det är enda alternativet. Sen tror jag att saker inkorporeras efter ett tag. Det är bara att titta på ”läppstiftet” som var väldigt omdiskuterat när det skulle byggas – men idag är en ikon för staden.

Inte bara bostäder
I den växande staden och i dagens bostadsbrist är det lätt att prata just bostadsbyggande. Politiker, media och invånare upplever just bostadsbristen som det stora problemet. Men i den växande staden är det även mycket annat som behövs.

– Politiker vill bli omvalda. Att prata om att man vill bygga jättemycket kontor – det kanske inte är valfråga nummer ett. Men att säga att man vill bygga massor med bostäder – det går att få fram till väljarna på ett vettigt sätt.

För att utvecklingen ska fungera krävs även att ny infrastruktur kommer på plats. Ett av de stora projekt som snart ska inledas i staden och regionen är därför det så kallade västsvenska paketet. Projektet är inte bara stort – det är även ett av de som mött störst folkligt motstånd i modern tid.

­– Politikerna förankrade detta alldeles för dåligt från början och det är svårt att kasta in jästen i ugnen efter brödet, så att säga. Man har uppfattat att politiker är korrupta och att de gör det här för att det är något slags prestigeprojekt, men att det egentligen finns bättre lösningar. Och det kanske det gör – men nu har vi kommit så långt i den här processen att det inte finns tid att backa bandet 30 år och börja om.

Tidningen GT initierade en för Mediesverige ovanlig kampanj när man lobbade för en folkomröstning, som från början handlade om trängselskatten i staden, men som sedan spillde över även på bland annat västlänken.

– Politikerna hade klantat sig tidigare, det hade gått väldigt fort när beslutet väl togs och det var inte superförankrat. Men ibland måste man som politiker kanske ta snabba beslut för att saker ska hända. Men då gäller det att vara ute och förklara varför – där glappade det, vilket är svårt att reparera i efterhand. Sen kom allt det här med ”Muteborg” på det – och många fick sin förutfattade mening bekräftad. Sådant tar tid att reparera.

Maria Nordlander

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev