Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Fler sjukskrivningar i fastighetsbranschen

Publicerad: 1 november 2016, 04:28

Antalet personer som måste sjukskrivas på grund av arbetsrelaterade sjukdomar ökar i fastighetsbranschen. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket, som Fastigo har bearbetat.


Ämnen i artikeln:

FastigoMona Finnström

Årets 99 anmälningar för perioden januari–september är den högsta noteringen på fem år och en ökning med 22 procent jämfört med samma period förra året.  Bland de rapporterade sjukskrivningarna är sjukdomar orsakade av felbelastning vanligast. Under perioden januari–september i år har 44 sådana sjukdomar anmälts. Det är en ökning med fem anmälningar jämfört med motsvarande period förra året.

Den typ av sjukskrivning som ökat mest under de senaste fem åren är sjukdomar orsakade av sociala eller organisatoriska faktorer. Det kan handla om sjukdomar som exempelvis stress eller utbrändhet. På fem år har antalet sjukdomar orsakade av sociala orsaker nästan trefaldigats från 11 anmälningar under januari–september 2011 till 30 anmälningar hittills i år.

– Den psykosociala arbetsmiljön är oerhört viktig och vi vet att många arbetsgivare i fastighetsbranschen jobbar målmedvetet med dessa frågor. Fastigo vill fortsätta hjälpa företag i branschen att skapa en hållbar fastighetsbransch, där hälsa och välmående i organisationen står i centrum, säger Mona Finnström, vd för Fastigo.

Statistiken är hämtad från Arbetsmiljöverket och avser perioden januari–september år 2011–2016. Med arbetssjukdomar avses arbetsskador som uppkommit genom annan skadlig inverkan än olycksfall. Sådan skadlig inverkan kan vara t.ex. exponering för kemiska ämnen, strålning, ensidiga rörelser eller psykiskt påfrestande förhållanden i arbetet.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Fastigo

Ämnen i artikeln:

FastigoMona Finnström

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.