Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Krönika

”Fastighetsbranschen visar vägen mot framtiden”

Publicerad: 3 Juli 2020, 07:16

Andreas Jennische, nyhetschef på Fastighetsnytt.

Foto: Mattias de Frumerie / Mostphotos

Vilken vår vi haft. Arbetslivet håller på att transformeras i spåren av corona. Företag i en rad branscher skissar nu på att frångå modellen med ett skrivbord per anställd och fortsätta surfa på den digitaliseringsvåg som nu sköljer över stora delar av näringslivet. Vi fortsätter att bevaka det som händer igen i augusti. Nu tar redaktionen semester.


Den transformering av arbetslivet som pågår i hela näringslivet rör vår bransch i yttersta grad. Och när något rör fastighetsbranschen rör det även samhället i stort. För fastighetsbranschen rymmer i någon mån alla mänskliga aktiviteter. Vad vi än gör så måste vi ha någonstans att göra det. Den brittiske journalisten Adam Tinworth har uttryckt det som att fastighetsbranschen visar vägen mot framtiden.

Läs även: Nya trenden inom kontor: ”smart sizing” 

En rad nya beteenden och affärsmodeller är att vänta. Om jobba hemma-rörelsen inte upphör efter pandemin är det rimligt att den inte bara påverkar kontorsmarknaden, utan även hur vi vill bo.

Vad vi än gör så måste vi ha någonstans att göra det.

Kanske byts uttryck som walk-in closet eller ”smart förråd” ut mot ”plats för hemmakontor” i bostadsannonserna. Kanske sätter det förändrade arbetslivet också en prägel på framtida stadsplanering. Om fler låter bli att åka in till stan för att jobba borde efterfrågan på service av alla möjliga slag öka i folks hemmakvarter. Rikke Lykke på Patrizia gav uttryck för en liknande tanke på ett webbinarim nyligen. 

Hur bestående förändringarna som sker nu blir vet ingen. Säkert är att dock att vissa kommer att göra ekonomiska vinningar och att andra kommer att gå under till följd av det som händer nu. Det blir spännande att följa utvecklingen i höst. Tills dess önskar vi på redaktionen alla våra läsare en riktigt skön sommar. 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.