Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Examensarbete: Vilken upplåtelseform ska medborgaren välja?

Publicerad: 11 juli 2017, 12:00

Vid köp av lägenhet förväntar sig de flesta en bostadsrätt då ägarlägenheter sällan nämns som ett alternativ. I vissa artiklar har konsumenter till och med varnats för ägarlägenheter på grund av priserna.


Ämnen i artikeln:

ExamensarbeteKTH

En artikel av KTH-studenterna Kimberly Olsson och Hedda von Heideken, som skriver om sitt kandidatarbete “Vilken upplåtelseform ska medborgaren välja mellan hyresrätt, bostadsrätt och ägarlägenhet”.

Ingen har undgått att det idag råder bostadsbrist på Stockholms bostadsmarknad. Det är svårt att erhålla ett förstahandskontrakt eftersom det i genomsnitt krävs en kötid på 9 år, samtidigt som många inte har tillräckligt med pengar för att köpa en lägenhet. Vid köp av lägenhet förväntar sig de flesta en bostadsrätt då ägarlägenheter sällan nämns som ett alternativ. I vissa artiklar har konsumenter till och med varnats för ägarlägenheter på grund av priserna. Upplåtelseformen är ny sedan 2009 men anledningen till varför det finns så få ägarlägenheter på marknaden och varför det inte byggs fler är svår att säkerställa. Vissa tror att bristen på ägarlägenheter grundar sig i kunskapsbrist.

Vi är två tjejer i åldrarna 23 och 26 ute efter att leta lägenhet, vilket är anledningen till varför vi ville ta reda på vad som är mest ekonomiskt fördelaktigt för oss att bo i. Eftersom kalkyler för detta saknas beslöt vi oss för att ta reda på detta i vårt kandidatarbete. Uppsatsen omfattade en studie av nybyggda lägenheter inom området Dalénum på Lidingö som JM projekterat, upphandlat och byggt. Vid beräkning av bostadsrätternas och ägarlägenheternas ekonomiska förutsättningar genomfördes en kalkyl med stående lån och en kalkyl med annuitetslån, där varje låntagare förväntades låna upp till bolånetaket. För hyresrätter antas det att inga lån förekommer i uthyrningssammanhang, utan endast en månadsavgift samt eventuella tillägg beräknas under kalkylperioden. Även en enkätundersökning genomfördes med syfte att redogöra för respondenternas insikt i ämnet.

Resultaten från kalkylen visar att ägarlägenheter är den mest ekonomiskt gynnsamma boendeformen bland de tre berörda upplåtelseformerna och erbjuder dessutom störst frihet enligt lag. Enkätundersökningen visade istället att många av respondenterna är intresserade av och tror att bostadsrätter är den mest ekonomiskt gynnsamma boendeformen som erbjuder störst frihet. Samtidigt tror flera av samma respondenter att det råder en prisbubbla på marknaden som är på väg att spricka. Slutsatsen vi drar är att respondenternas kunskap i ämnet är något bristfällig. För att klargöra upplåtelseformernas rättigheter så motsvarar en hyresrätt en nyttjanderätt, en bostadsrätt ett köp av en andel i en förening och en ägarlägenhet en äganderätt till en lägenhet.

Vi är övertygade om att ägarlägenheter är den mest ekonomiskt gynnsamma boendeformen och medför dessutom störst frihet i boendet. Enda problemet är att upplåtelseformen finns i en mycket begränsad omfattning på marknaden idag, vilket föranleder att det inte är realistiskt att konsumenten förväntar sig kunna köpa en ägarlägenhet på Stockholms bostadsmarknad 2017. Naturligt blir då att konsumenten står inför valet mellan bostadsrätt och hyresrätt. Av alternativen är det bostadsrätt, enligt kalkylen, som är den mest ekonomiskt gynnsamma boendeformen och medför även störst inflytande dem sinsemellan. Konsumentens val av boendeform är dock alltid personligt och beror på konsumentens ekonomi, eventuella ködagar samt preferenser.

Kimberly Olsson, kiol@kth.se
Hedda von Heideken, heddavh@kth.se

Ämnen i artikeln:

ExamensarbeteKTH

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.