Tisdag18.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Sök

Krönika

Ettusentvåhundra kilometerhöga högar

Publicerad: 7 Mars 2015, 20:49

Bojan Ticic.

Foto: Sigurdur J Ólafsson.

Jag lovar dock att inte trötta ut er med ännu en sedvanlig årskrönika. Den här kommer att vara annorlunda, jag lovar.


Ämnen i artikeln:

Bojan Ticic

Det är mycket nu. Ett tiotal notiser från branschmedia där samtliga analytiker, tyckare, bedömare och konsulter som fått uttala sig är samstämmiga i sin sammanfattning av föregående års utveckling av transaktionsmarknaden. Ett rekordår kort och gott. Aldrig tidigare, inte ens när Vasakronan såldes, har det gjort fastighetsrelaterade transaktioner omfattande en högre volym än under 2014. Bedömningarna skiljer sig något åt, men rör sig konsekvent mellan 150-160 miljarder kronor för helåret. Det är väldigt mycket. Jag lovar dock att inte trötta ut er med ännu en sedvanlig årskrönika. Den här kommer att vara annorlunda, jag lovar.

Samtliga fastightesslag och samtliga geografier finns representerade bland de största affärerna som gjordes förra året. Den allra största affären var Starwoods förvärv av Sveareal för 6,8 miljarder kronor. D. Carnegie köpte bostäder för 6,6 miljarder kronor, Hemfosa köpte samhällsfastigheter för 3,3 miljarder kronor, Klövern köpte det stora blandkomplexet Globen City för 3,8 miljarder kronor, Heimstaden köpte ett stort regionstadsbestånd för 3,7 miljarder, Olav Thon köpcentrum för 3,3 miljarder, Areim kontor i Stockholm för 2,4 miljarder, Balder hotell för 2,2 miljarder, SISAB skolor för 2 miljarder, Uppsala kommun mark för 1,8 miljarder och Cordea Savills logistik för lika mycket. Jag hade kunnat fortsätta den här uppräkningen – allting hände liksom hela tiden under förra året och då ramlade också ett antal storaffärer över till iår.

Detta provocerade mig tillräckligt för att jag skulle öppna databaserna och titta bakåt i tiden. Under de senaste tio åren har kommersiella fastigheter till ett värde om cirka 1 200 miljarder kronor bytt ägare. Etttusentvåhundra miljarder kronor. Det är ett tredjedels svenskt BNP eller ungefär hela vår statskuld. Men visst är det lite skitsamma när man läser ett sådant absurt penningbelopp i tryck form? Så låt mig försöka göra det grafiskt greppbart.

En googling av frasen ”hur hög är en hög hundralappar motsvarande en miljard kronor” hänvisar till Kungliga Myntkabinettets hemsida (bland annat). Där får man lära sig att en miljon kronor i hundralappar motsvarar en hundralappshög som är en meter hög. Jag blev nästan besviken. Bara en meter? En miljard kronor är däremot en hög som är en hel kilometer hög. Det följer rent matematiskt, men grafiskt blir jag ändå ställd. Ettusentvåhundra miljarder kronor är alltså en jättehög hög eller ettusentvåhundra klilometerhöga högar på varandra. Vidare kan man läsa att om man bläddrar fram en hundralapp i sekunden, så skulle det ta exakt 347 dagar à 8 arbetstimmar att räkna fram en miljard kronor. Om jag har räknat rätt, så skulle det alltså i runda slängar ta 1 200 år att räkna fram 1 200 miljarder kronor om man jobbade heltid med endast detta. Eftersom jag vid det här laget inte kunde få nog av fascinerande fakta, så besökte jag även Riksbankens hemsida och tog reda på att det idag finns sedlar och mynt motsvarande cirka 80 miljarder kronor i omlopp. Alla pengar som finns hade alltså räckt till att endast göra hälften av 2014 års fastighetstransaktioner. Nog om det.

Fastigheter har verkligen kommit att bli ett populärt investeringsalternativ för de flesta investerartyper. I ett läge där låga räntor, kvantitativa lättnader, ett havererat oljepris, en försvagad krona, låga finansieringskostnader och brist på andra alternativ förenas, skapas en perfekt miljö där avkastningskraven för fastigheter får utrymme att pressas. Håll därför i er hårt – 2015 kommer att bjuda på minst lika mycket! Men ni får fråga er lokala nationalekonom hur ni gör om ni vill betala kontant.

Bojan Ticic
Associate director, Capital Markets, CBRE

Ämnen i artikeln:

Bojan Ticic

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.