Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

En uppmärksammad vecka i en uppmärksam värld

Publicerad: 13 april 2012, 07:32

Bojan Ticic

På Dagens Industris webbplats kunde man nyligen läsa om att ryssarna vill bygga en egen Concorde och en bas på Mars. Mer om Ryssland kommer lite senare i denna krönika, så låt oss börja med en annan artikel – den om norrmännen som verkar reta sig på Stockholm något så oerhört.


Ämnen i artikeln:

Bojan Ticic

Tidigare var det Köpenhamnarna och nu är det alltså Osloiterna som verkar få skavsår av den svenska huvudstadens slogan ”The Capital of Scandinavia” och starka representation under Mipimveckan i Cannes. Alla slags media har uppmärksammat de svenska kommunernas satsning på Mipim och det har bokstavligt talat varit omöjligt att undvika att lägga märke till det stora engagemang som den årligen återkommande fastighetsmässan i franska Cannes genererar.

Mipim brukar vara en rätt god temperaturmätare på hur det egentligen är ställt med fastighetsbranschen. Så fort deltagarlistorna skickas ut börjar det analyseras kring antalet deltagare och deltagarsammansättningen. Vem skickar flest? Hur många svenskar åker ner? Vilka fester arrangeras? Är vi fler eller färre än förra året? Årets upplaga innehöll förvisso inte undertecknad, men väl många av mina kollegor som plikttroget avlämnat mer eller mindre utförliga rapporter.

I rapporterna framkommer att stämningen på marknaden för närvarande benämns som försiktigt positiv. Jag vet, det är en floskel som täcker upp ifall det skulle visa sig att man har fel, men de flesta jag talat med säger faktiskt så – det är försiktigt positivt. Eurozonens politiker verkar ha stabiliserat den mest akuta situationen och ECB har två gånger under de senaste tre månaderna tryckt närmare ett tusen miljarder helt nya euro som stoppats in i banksystemet. Detta har överöst Europa med en våg av billiga pengar, denna gång till BRIC-ländernas stora förtret. Just det senare får avhandlas i en annan krönika, men är ändå värt att notera då ECBs stimulansåtgärder inte ses med blida ögon av alla. Beslutet att gasa sig ur skuldkrisen genom att öka skuldbördan i Europa med ett belopp motsvarande den samlade nordiska bruttonationalprodukten under ett helt år är minst sagt djärvt av ECB, men verkar ha gett önskad kortsiktig effekt.

Bankerna som under årets två första månader var överraskande restriktiva när det kommer till långivning har nu börjat mjukna något och överväger återigen nya affärsmöjligheter. De är alltjämt pressade från två håll – dels har de högre kapitaltäckningskrav att uppfylla och dels har de sina sedvanliga avkastningskrav att leverera till ägarna. Det tarvar en sann balansakt för att lyckas med båda om man vill ha medierna med sig.

Det finns dock gott om pengar där ute. Framför mig har jag en lista med 39 aktörer som alla har färdiga strukturer med nytt kapital som väntar på att omsättas i fastigheter. Under 2011 genomfördes affärer omfattande nästan 82 miljarder euro i kontinentala Europa (Europa exklusive Storbritannien), en ökning med närmare 22 procent jämfört med föregående år. Det är framförallt core och core+ – investeringar som drar till sig intresse, främst till platser där den ekonomiska tillväxten förväntas vara stark framöver. Dit hör Central- och Östeuropa, Ryssland och Norden, men även Tyskland som anses vara en fundamentalt stabil ekonomi.

För närvarande ser vi också att intresset för investeringar i kommersiella fastigheter i Europa kommer att vara tudelat. Norra Europa och de nordiska länderna kommer fortfarande att dra till sig stort intresse medan södra Europa kommer att få fortsätta kämpa med de strukturella problem som finns där. När det gäller handelsfastigheter så kommer produkter av bra kvalitet i marknader med goda makroekonomiska fundament att vara fortsatt attraktiva. På kontorssidan är situationen liknande och här kommer attraktiva objekt med en volym över 150 miljoner euro att attrahera framförallt institutionellt kapital från Asien, Nordamerika och Mellanöstern. De tyska öppna (open-ended) fonderna har fått in nytt kapital och är i förvärvartagen och dessutom har en hel del nya så kallade specialfonder startats, redo att investera. En nyhet är att asiatiskt institutionellt kapital nu söker sig mot Europa. Investerare från framförallt Korea och Malaysia har visat ett starkt intresse och kommer sannolikt att sätt avtryck på den europeiska marknaden under året.

Det var det om det. Vad mer har hänt sedan sist? Jo, Sverige har hållit Melodifestival. För en gångs skull var det rätt låt som vann.

Bojan Ticic
Analytiker, Jones Lang LaSalle

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 2, 2012

Ämnen i artikeln:

Bojan Ticic

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.