torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Krönika

En perfekt storm på bostadsmarknaden?

Det stormar rejält på bostadsmarknaden, åtminstone i media. Krigsrubriker skriker om stora prisfall och kommande konkurser bland bostadsutvecklare. Den här gången finns det dock viss substans bakom rubrikerna.

Publicerad: 9 december 2017, 09:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Sverige. Foto: Fastighetsägarna.


Ämnen i artikeln:

Tomas Ernhagen

Krönikan är även publicerad i Fastighetsnytt nummer 6, 2017.

Det stormar rejält på bostadsmarknaden, åtminstone i media. Krigsrubriker skriker om stora prisfall och kommande konkurser bland bostadsutvecklare. Ok, en stor del av kan förklaras av medielogiken i den digitala tidsåldern. Rubriker med orden bostadsbubbla, bostadskrasch och liknande tillhör de mest lästa och genererar därför många klick. Det är förståeligt. Bostäder finns ständigt i mångas tankar. Någon ska köpa, en annan ska sälja, en tredje har bara obehagligt stora lån.

Den här gången finns det dock viss substans bakom rubrikerna. Bostadspriserna har fallit i storstäderna och mäklare vittnar om tveksamma köpare. Det var inte länge sedan säljaren knappt hann ringa mäklaren innan bostaden var såld. Så är det inte längre. Och när det gäller bostadsutvecklare har det svajat till ordentligt. Börskurserna för flera av dem har störtdykt. I vissa falla handlar det om 60 till 70 procentiga fall sedan årsskiftet. Den stora frågan är om avmattningen är tillfällig eller om något riktigt obehagligt lurar bakom hörnet.

Att leverera säkra utsagor om framtiden är vanskligt så det ska jag undvika. Däremot är det enkelt att peka ut flera faktorer som kan stöka till det på bostadsmarknaden. Den första gäller efterfrågan. På en del håll har efterfrågan på det som byggs till dagens priser helt enkelt mättats. Detta förstärks av ränteutvecklingen. Fallande räntor har varit en stark drivkraft för byggandet under lång tid. Nu har vi sannolikt nått en botten. Även om jag inte tror på någon kraftig uppgång framöver så lär räntorna stiga. Inget av detta får mig att ligga sömnlös på nätterna. Däremot kan jag vakna kallsvettig när jag tänker på kommande politiska beslut.

Regeringen har tillsatt ett antal utredningar med förslag som kan göra livet i fastighetsbranschen riktigt surt. Paketeringsutredningen vill höja skatten, trots att samma utredning visar att branschen inte är underbeskattad. En annan utredning vill snäva av fastighetsägarnas äganderätt och öka deras kostnader i samband med renoveringar. Möjligheterna att göra ränteavdrag kommer att försämras då EU-direktivet mot penningtvätt införs. Direktivet ger olika alternativ, men regeringen förespråkar det sämsta möjliga. Och hur blir det med det förstärkta amorteringskravet? Även det avgörs av våra politiker.

Addera ett dysfunktionellt hyresförhandlingssystem, där Hyresgästföreningen tack vare ett de facto-veto kan trycka ner utvecklingen av långsiktiga hyresvärdars enda intäkt – hyran – långt under inflationen, och plötsligt har vi allt som krävs för en perfekt storm på bostadsmarknaden.

Kallsvettiga nätter kan jag oroa mig för att våra politiker inte ser denna risk. Jag vet att det låter tokigt, eller?

Tomas Ernhagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Tomas Ernhagen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev