Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

En fråga om att minimera elände

Publicerad: 26 februari 2015, 17:15

Stig-Björn Ljunggren.

Hur ska vi egentligen tolka det politiska spelet just nu? Vilken betydelse har egentligen den så kallade ”decemberöverenskommelsen”?


Ämnen i artikeln:

Stig-Björn Ljunggren

Hur ska vi egentligen tolka det politiska spelet just nu? Vilken betydelse har egentligen den så kallade ”decemberöverenskommelsen”?

En mycket enkel och krass tolkning är att Allianspartierna valde mellan två dåliga alternativ. Genom att lova den rödgröna regeringen att de i fortsättningen skulle få igenom sin budget slapp de förlora mandat i ett extra val.

Det var förstås inte enbart en allmän känsla av att ett extra val skulle ge förluster som Allianspartierna hade. De hade med all sannolikhet gjort en djupdykning i opinionsundersökningarnas finstilta material och sett konturerna av ett monster närma sig.

Och om ett extra val ändå hade inneburit en valseger och en Alliansregering?

Ja, då hade den borgerliga regeringen tvingats regera med en socialdemokratisk budget, eftersom det var vad Sverigedemokraternas nya röstningsprincip hade inneburit.

Således. Decemberöverenskommelsen är ett kvitto på den gamla sanningen att politik handlar om att ständigt försöka välja det minst onda alternativet.

Politik är inte, som en del oskuldsfulla varelser tror, en process där det bästa hela tiden vaskas fram. Politik handlar om att ingen får allt, men alla i bästa fall får nåt. Politik handlar om att minimera elände. Inte maximera det positiva.

Till detta kommer att decemberöverenskommelsen bara gäller strikta budgetfrågor. I allt övrigt kommer den rödgröna regeringen sannolikt att få anpassa sig efter den borgerliga majoritet som Alliansen och Sverigedemokraterna tillsammans utgör.

Den rödgröna regeringen kommer att styra riket efter den icke rödgröna riksdagsmajoritetens behag.

En annan aspekt på decemberöverenskommelsen är att den på ett bra sätt kodifierar den svenska modellens samförstånd och resultatinriktning.

Vi lever i ett land som inte haft en riktig revolution sedan Stora Daldansen på 1740-talet. Vi slår inte varandra i huvudet när vi är oeniga, vi dricker kaffe och pratar om saken istället. Eller kanske till och med låter bli att lyfta upp eländet.

Vi låter gärna elefanten vara kvar i rummet. Hellre det än att starta en grälsjuk process som gör att djuret löper amok i en porslinsbutik.

Detta kan man ha synpunkter på. Vi är lite skamsna över det där med den svenska lagomheten. Men vem vill bo i Grekland?

Decemberöverenskommelsen är att betrakta som en variant på den svenska modellens ”kohandel”.

Kohandel är inte en kompromiss där parterna går halva vägen var, utan där part A får som den vill på ”sitt” område, mot att part B får motsvarande frihet för sina prioriteringar. Vad som nu hänt är i praktiken att Alliansen låter de rödgröna genomföra sin budgetpolitik (inom rimlighetens gränser) mot att Alliansen får driva fram sin budget efter valet 2018. Om de då kan bilda regering.

Den stora frågan är förstås om decemberöverenskommelsen kommer att hålla? Finns det risk för nyval lik förbannat?

Det är i skrivande stund omöjligt att säga bestämt. Skulle opinionssiffrorna braka iväg i Alliansens riktning, exempelvis, då kommer de inte längre att vara lika byxis inför ett nyval.

Men går det åt andra hållet kommer Alliansens sammanhållning att sättas på hårda prov. Tre av koalitionens partier ligger risigt till och kommer att frestas profilera sig på helhetens bekostnad. Tumregeln är nämligen att ju mindre sannolikhet till borgerlig regeringsbildning, ju sämre sammanhållning.

Således. Givet att det är som nu ungefär, så räkna med att regeringen får möjlighet att driva igenom sina budgetförslag, medan Alliansen tillsammans med SD kommer att ge dem en hel del nederlag under mandatperioden.

Stig-Björn Ljunggren
Statsvetare och Författare

Ämnen i artikeln:

Stig-Björn Ljunggren

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.