Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

En 90-talists tankar om amorteringskraven

Publicerad: 18 februari 2018, 11:26

Erik Simonsson.

Regering och finansinspektion har ju lyckats otroligt i sin marknadsföring kring kraven. De har alltså lyckats lansera något som påverkar individers betalningsförmåga negativt och som vid ett bostadsköp ger dem mindre pengar i plånboken varje månad.


Ämnen i artikeln:

AmorteringskravJuni Strategi & Analys

”Det är ju en form av sparande, man betalar ju till sig själv”. Så säger alla mina vänner om amorteringskraven. Inte en enda person i min bekantskapskrets pratar negativt om det. Alla ser det som en självklarhet att om man lånar pengar så betalar man tillbaka dem, och ingen känner sig tvungen till att köpa en bostad innan det nya amorteringskravet faller in – det är hugget som stucket om du får betala mer i månaden eller inte: ”du betalar ju ändå till dig själv”. Viktigt att tillägga är att alla jag talar om är – liksom jag – födda tidigt 90-tal.

Hur blev det såhär? Varför är inte de negativa reaktionerna från de som faktiskt drabbas fler? Är vi 90-talister mer förnuftiga än tidigare generationer eller har vi blivit vilseledda till att vilja ha pengar imorgon istället för idag? Jag ställer mig faktiskt något tveksam till att alla mina bekanta förstår vad amorteringskraven verkligen innebär, men ingen vågar ifrågasätta dem. Någons brors flickväns kusinbarn sa att man med amortering ”betalar till sig själv” och så är snacket igång.

Missförstå mig inte här, vännerna har säkert rätt, men regering och finansinspektion har ju lyckats otroligt i sin marknadsföring kring kraven. De har alltså lyckats lansera något som påverkar individers betalningsförmåga negativt och som vid ett bostadsköp ger dem mindre pengar i plånboken varje månad än vad det tidigare gjort, och folk är ändå i allmänhet nöjda med det. Visst, sedan kanske marknaden påverkas negativt av amorteringskravet och individer behöver inte låna lika mycket för sitt bostadsköp. Men det är inte en säkerhet. Allt det negativa ett amorteringskrav innebär för varje enskild individ är som bortblåst så länge man ”betalar till sig själv”.

Så, varför är inte reaktionerna större? Är vi 90-talister rationella individer, eller har vi blivit lurade och undanhållna sanningen? Min första reaktion är att vilja ställa mig längst fram på barrikaderna, min möjlighet till bostadsköp försämras ju med de nya kraven. Men samtidigt hör jag en röst inom mig som viskar ”du betalar till dig själv”. Så istället lugnar jag ner mig och konstaterar att vi 90-talister nog har blivit lurade till att vara rationella. Och det kanske inte är så dumt ändå.

Erik Simonsson
90-talist och bostadsanalytiker på Juni Strategi

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.