tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Krönika

Det här blir nästa hype inom fastigheter!

Alla verkar ställa frågan, men få vill gissa. Jag tänkte försöka mig på det senare, grundad i samhällstrender, statistik och fakta, skriver Mona Kjellberg och ger sig på en förutsägelse vad nästa stora grej är på fastighetsmarknaden – efter samhällsfastigheter och logistik.

Publicerad: 4 november 2020, 12:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mona Kjellberg, senior konsult på Juni Strategi.


Ämnen i artikeln:

fastighetsvärdering

Pendeln svänger som bekant fram och tillbaka, och fastighetsmarknaden beter sig ofta som knattefotboll. Knattefotboll i termer av att man har ett börsmässigt 1-årsperspektiv; Nu satsar vi på köpcentrum! Nu kör vi yteffektiva små lägenheter! Ska vi inte satsa på logistik?! Nu gäller kontor i storstadscity! Och så slutligen 2019-2020: samhällsfastigheter!

Läs även: ”Förbjud bostadsrätter med enstaka småhus”

Många springer helt enkelt på samma boll samtidigt och det behöver givetvis inte vara en dålig idé.

Många satsningar nämnda ovan har burit söt frukt, för många aktörer, samtidigt. Men, en del ställer sig strategiskt och inväntar det perfekta tillfället till mål. Strategisk positionering i form av att man har ett något längre perspektiv och kan positionera sig före konkurrensen. De aktörer som tidigt hade samhällsfastigheter i sin portfölj blev vinnare.

De aktörer som tidigt hade samhällsfastigheter i sin portfölj blev vinnare.

Att prognosticera framtiden är att ge sig ut på djupt vatten, det vet alla som försökt. Vem kan exempelvis förutspå en pandemi just år 2020? Genom att grunda sin kvalificerade gissning i statistik, trögrörliga trender och fakta har man dock lite flythjälpmedel.

Läs även: Faktorerna som höjer bostadspriser och hyror mest i Skåne

Och vad siar jag då kommer att gälla om 5-7 år?

Jo, mot bakgrund av att den största generation vi någonsin sett i Sverige nu går in i familjebildande fas borde vi kunna se en mycket stor påverkan från dessa 90-talister på vår samhällsutveckling och efterfrågan på fastigheter. Dessutom har vi två andra rekordgenerationer som går in i nya livsfaser (60- och 40-talisterna), men som i hög grad bor kvar i sina småhus och därmed, så att säga, undanhåller småhusen från de unga barnfamiljerna. Vi vet genom ett otal undersökningar och utredningar att drömmen om småskalighet består i relativt hög grad, generation efter generation, när personer får barn. Det finns en stadig önskan om lugna och trygga uppväxtmiljöer. 

Vi ser ocksåatt Coronapandemin även efteråt verkar möjliggöra för mer arbete hemifrån, och undersökningar visar att människor till stor del förefaller omfamna idén.

Har du ett blivande småhusområde i dina kort? Grattis!

Summa summarum har vi nu en rekordgeneration nya familjebildare, som i hög grad söker småskalighet, trygghet och gröna miljöer. Gärna eget småhus, men det kan också vara flerbostadshus i mer varierade skala och gärna småskalig karaktär – med inbyggda gröna kvaliteter och en variation av mötesplatser, service och utbud. Till rätt pris så klart! Inte att förglömma har denna generation inte seglat in på bostadskarriären med silversked såsom 60- och 70-talister i jämförelse gjort.

Min gissning? Den som strategiskt satsar på utveckling mot blivande barnfamiljers boende och boendekarriär står i en position som kan ge höga poäng i tabellen 2026. Har du ett blivande småhusområde i dina kort? Grattis!

Mona Kjellberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

fastighetsvärdering

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev