Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Det finns bara en regel: samspela!

Publicerad: 3 november 2015, 16:23

Sarah Bragée.

Är det svåraste kravet som ställs på oss inom samhällsplanering att vi måste kommunicera med varandra? Ska hon skriva om hållbarhet och samverkan igen? Ja det ska hon, och jag lärde mig i veckan att det nya ordet är samspela – inget annat.


Ämnen i artikeln:

Sarah BragéeTyréns

Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 5.

Är det svåraste kravet som ställs på oss inom samhällsplanering att vi måste kommunicera med varandra?

Ska hon skriva om hållbarhet och samverkan igen? Ja det ska hon, och jag lärde mig i veckan att det nya ordet är samspela – inget annat.

Hållbarhet är ett komplext problem. Det är en fråga som kräver sitt engagemang från många håll, visioner som alla kan skriva under på och välja att jobba mot. I vårens process att stötta SGBC i arbetet att ta fram certifiering för hållbara stadsdelar var alla (över 400) workshopdeltagare överens om att för att överhuvudtaget kunna börja arbeta med frågorna så var organisation och vision det mest avgörande. Att sätta sig vid ett startmöte eller ett förhandlingsbord kräver sin vision. Och att ta fram och förmedla en vision som inkluderar och involverar många kräver sin ledare, och en organisation som fungerar – som samspelar.

Mitt jobb på ett teknikkonsultföretag är fullt av nördar. Personer som kan allt – verkligen allt – om akustik, bergarter, kulturmiljövärden eller sötvatten. Det är intressanta och smarta personer, som man kan lära sig oerhört mycket av. Vi är dessutom vana att jobba ihop med varandra för att lösa de komplexa problem våra kunder presenterar för oss. Vi är vana vid att jobba ihop för att vi ser att det leder till mer holistiska och hållbara lösningar, och för att det är det som marknaden förväntar sig och kräver av oss. Det är dessutom vansinnigt roligt.

I tidigare nämnt forskningsuppdrag tittade vi på de faktorer som gör samspelet problematiskt, där en av dessa faktorer är makt. En av projektets forskare har skrivit om planprocessen som en arena för maktkamper mellan experter. Och makten kan ligga i det tekniska kunnandet, i att ha makten över budgeten, att man siter överst i hierarkin, eller i vissa fall att vara en känd person som överklagar något och får uppmärksamhet baserat på det. Att betrakta makt som en parameter som inte är given på förhand utan något som uppstår i relationen mellan aktörer gör det hela till en dynamisk process där kommunikationen är oerhört viktig. Och det är just där man behöver betrakta problemet, snarare än att lägga fram makt som ett svar på uppkomna problem i efterhand.

När nu SGBC har presenterat Citylab, finns plötsligt en plattform där alla kan delta och bidra, där man talar med varandra, delar med sig av goda och dåliga exempel, följer samma vision och strävar mot att uppnå samma effektmål, så är min förhoppning att maktens betydelse i processen minskar. Kanske är det dags att marknaden ställer krav på samspel mellan alla aktörer, på konsulter så väl som kommunernas förvaltningar – så att det inte finns något alternativ?

Och jag kan erkänna att jag aldrig jobbat i ett projekt med vår limnolog. Men jag ser fram emot att möjligheten så småningom öppnar sig!

Sarah Bragée
Chef strategisk samhällsanalys, Tyréns

Ämnen i artikeln:

Sarah BragéeTyréns

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.