Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Det behövs en bostadskrasch

Publicerad: 4 november 2017, 10:27

Hans Lind.

“Det enda som nu krävs för att få en bostadsmarknad som fungerar för alla är en bostadskrasch”, skriver Hans Lind.


Ämnen i artikeln:

Hans Lind

Krönikan är också publicerad i Fastighetsnytt nummer 5 som finns ute nu.

Det finns två perioder när det varit lätt för hushåll med lägre inkomster att hitta en bostad. Den första var i mitten på 70-talet och den andra i mitten på 90-talet. Dessa perioder har tre saker gemensamt:  det hade varit en relativt lång högkonjunktur, det hade byggts mycket bostäder i ett accelererande tempo och sen kraschade marknaden.  Jämför vi med situationen idag kan vi se att de båda första villkoren är uppfyllda. Det enda som nu krävs för att få en bostadsmarknad som fungerar för alla är en bostadskrasch.

Och är det inte uppenbart att dagens prisnivå är absurd om vi ser på underliggande byggkostnader och tillgången på mark i stort? Det vore bra om vi så snabbt som möjligt kan komma ner till långsiktigt vettiga priser. I en tidigare krönika argumenterade jag för att prisfall på ungefär 50 procent skulle krävas.

Det finns många skäl att oroa sig för en bostadskrasch, men hur starka är dessa skäl? Om hushållens förmögenheter sjunker kraftigt kommer konsumtionen att sjunka, men kanske inte så mycket eftersom hushållen redan idag sparar mycket. Med tanke på den låga statsskulden kan ju staten låna upp pengar och driva en mer expansiv finanspolitik för att stimulera efterfrågan.

De som tenderar att få problem när huspriserna faller är de som har relativt stora lån och som tvingas att sälja på grund av skilsmässa och/eller arbetslöshet. Enligt min mening bör skuldavskrivningsreglerna lättas än mer. Bankerna får acceptera att de inte får tillbaka alla pengarna när de lånar ut till 85 procent av priser som ligger långt över vad som är långsiktigt hållbart. Den aktuella gruppen av hushåll är dock inte så stor och det bör inte bli några stora problem för dagens solida banker.

Alla pågående bostadsbyggnadsprojekt med dyra bostäder kommer att stoppas omedelbart. Byggföretaget tröstar sig dock snabbt med att staten som del av den finanspolitiska satsningen går in med stöd till byggande av billigare standardbostäder som ska minska den trångboddhet som ökat kraftigt i många förortsområden.

Hur ska vi då få till en bostadskrasch? Tidigare har ju kraschen bara kommit, nästan som en blixt från klar himmel. Om oväntade händelser inte hjälper oss ur knipan finns det två åtgärder som kan hjälpa.

Nu när Stefan Ingves fått nytt förordnade och inte behöver tänka på framtiden kan han ju prata ur skägget och säga: “Nu skiter vi i inflationen. Det spelar ju egentligen ingen roll om den är 0 eller 3 procent. Nu skiter vi i att hjälpa exportindustrin med en orimligt låg kronkurs. Dom ska väl kunna klara sig utan kursmanipulationer! Vi kommer därför att höja räntan med en kvarts procent varje kvartal under de närmaste tre åren. Och vi kommer att göra det vad som än händer. Vi måste ju få en ränta som ligger på en långsiktigt rimlig nivå!”

En annan åtgärd som kan bidra till en bostadskrasch är om vi kraftigt ökar utbudet av BoKlok-hus, Kombo-hus, Stockholmshus och andra bra standardprodukter som kan produceras till en lägre kostnad. När det finns allt billigare bostäder i nyproduktion i förortslägen kommer det att pressa ner prisnivån överallt på sikt.

Hans Lind
Professor i fastighetsekonomi

Ämnen i artikeln:

Hans Lind

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.