Krönika
Dags att applicera nybyggnationstänk vid renovering?
Att stora delar av Sveriges fastighetsbestånd behöver renoveras för att vi ska uppnå klimatmålen är ingen nyhet. Ofta beskrivs resultatet – energieffektivisering – som vägen dit, men hur säkerställer vi att renoveringsprocessen är klimatsmart? Är det inte dags att vi drar lärdom av hur vi gör när vi bygger nytt? skriver Kaia Eichler, medlem i MERC Talangnätverk och Hållbarhetschef för AFRYs bygg- och fastighetserbjudande.
Publicerad: 17 mars 2021, 09:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Kaia Eichler är hållbarhetschef för bygg- och fastihgetserbjudandet på AFRY. Foto: AFRY
I höstas lanserades EU:s renoveringsvåg. Kommissionens plan att dubbla renoveringstakten under de kommande tio åren och samtidigt säkerställa att renoveringar leder till högre energi- och resurseffektivitet är både ambitiös och välkommen. För att uppnå utsläppsmålet för 2030 behöver EU minska växthusgasutsläppen från byggnader med 60 procent och dess energiförbrukning med 14 procent – det är ingen liten utmaning. Även om vi i Sverige har ett relativt sett välmående fastighetsbestånd är behovet av energieffektivisering stort, särskilt inom miljonprogrammet.
Läs även: Att gå på magkänsla - fastighetsbranschens mantra
Nästa år väntas den nya lagen om klimatdeklarationer för nya byggnader införas. Den har redan ökat branschens medvetenhet om den klimatpåverkan som uppstår under själva byggskedet genom val av material och metod. Det är inte konstigt att efterfrågan på träbyggnader och kunskap om livscykelperspektiv har ökat. Men är det inte något vi missar?
Det är allmänt känt att de flesta byggnader som kommer att användas över tid redan är byggda. Så varför omfattar inte den nya lagen renoveringar? Är det verkligen för komplext för stora delar av branschen att ta hänsyn till klimatpåverkan vid renovering?
En möjlig lösning på problemet vore att införa ett tydligare regelverk för renoveringar, framtaget av fastighetsägare, energi- och hållbarhetsexperter. Ett regelverk som visar på klimatsmarta arbetssätt och metoder vid värdering av åtgärder i en befintlig byggnad. Då skulle man kunna dra lärdom från klimatdeklarationer för nybyggnation för att göra smarta klimatval vid ombyggnation.
Läs även: Efter corona - två nya faktorer ritar om bostadsmarknaden
EU-kommissionen överväger att introducera en loggbok för byggnader, en dokumentation över dess byggmaterial, energideklaration och ett renoveringspass – en långsiktig renoveringsplan över tid. Kanske är det rätt väg framåt.
Det räcker inte att ha energieffektivisering som mål vid renoveringen – själva renoveringsprocessen måste också vara klimatsmart. Att applicera nybyggnationstänk och ett tydligt regelverk kan vara ett sätt att säkerställa att så sker.
Kaia Eichler, hållbarhetschef för AFRYs bygg- och fastighetserbjudande och medlem i MERC Talangnätverk, fastighetsbranschens främsta nätverk där unga talanger erbjuds en plattform för att träffas, utbyta erfarenheter och skapa långsiktiga samarbeten.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.