Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Då var Stockholm det ofrivilliga slutmålet – nu har trenden vänt

Det ska gå att trivas, bo och verka i vilken svensk stad som helst efter pandemin: städerna måste tänka om och anpassa sig efter människors behov. Det skriver Robin Rushdi Al-Sálehi.

Publicerad: 11 januari 2021, 14:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Robin Rushdi Al-Sálehi

Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

Robin Al-SalehiCoronaviruset

När jag fyllde 19 år flyttade jag så fort jag fick mitt antagningsbesked. Jag var rätt trött på Stockholm. Stressen. Folks nedstämda miner på gatan. Segregationens konsekvenser. Ekorrhjulet. Det tilltalade mig inte. Ändå blev jag konstant påmind av familjen att Stockholm är framtiden. För mig blev det att försöka bevisa det motsatta.

I universitetsstaden Uppsala fann jag mitt nya hem. Här tar man sig på cykel till city inom 15 minuters avstånd från alla förorter. Gratis träning, frisk luft och bra cykelvägar. Folk, vill jag påstå, är gladare, lugnare och mindre trötta här. Om man innan coronakrisen var riktigt observant så kunde man faktiskt nästan se hur folk andades ut när de kom hem med tågen från Stockholm.

Läs även: Efter corona - två nya faktorer som ritar om bostadsmarknaden

Coronakrisen har gjort att vi nu lever i en helt annan tillvaro än tidigare och som jag skrev i en artikel i våras på Fastighetsnytt så tror jag att städerna nu formas om till det bättre. 

Kalla det för ABC staden (Arbete, Bostad, Centrum). Kalla det för 10- eller 15-minutersstaden. Kalla det för multifunktionella stadsrum eller helt enkelt platser där människor inte spenderar massa tid på att förflytta sig och kan hitta allt det de söker efter i sitt närområde. Det är och kommer bli framtiden. Om det inte blir som i USA såklart, där man är beredd att ge högre lön till de som tar sig in till kontoret, för att man vet att det leder till en högre innovationsgrad när man får ”fika” lite.

Vi ser och kommer se en förflyttning mot ytterkommuner eller kanske rentav andra städer. Hemvändare och familjer som vill bo billigt, stort och jobba hemifrån. Jobb-hubbar som vi på Vakansa håller på att etablera tror vi är mellantinget kontorsarbetarna söker efter.

Livstilsmigration kallade forskarna det för redan innan coronakrisen och det är något vi alla har sett har ökat dramatiskt. Det är bara att kolla på rekordpriserna i bostadsmarknaden. 

Ett annat perspektiv som Afry lyfter i en undersökning de nyligen gjort är att se hur ungdomar mellan 18–35 vill bo i framtiden. De frågade 5 000 ungdomar från Sverige, Norge, Finland, Schwieiz och Österrike. Resultatet blev att de inte är intresserade av att bo i ”miljonstäder” utan är mer intresserade av mindre städer. Cirka 60 procent av respondenterna lyfte dessutom hållbarhetsfrågorna som avgörande. Överkomliga bostäder, kollektivtrafik och tillgång till natur. Man bryr sig inte lika mycket om att staden ska vara ”smart”. Det är inte tekniken man är ute efter. Det är vännerna, familjen och jobben. Tillvaron som vi alla nog saknar just nu.

Richard Florida beskriver i en intervju med Fastighetsnytt att det aldrig tidigare varit så många som funderar över vart de vill bo, jobba och spendera sin fritid. Städerna innan coronakrisen har länge varit segregerade och ojämlika. Det är inte lika lätt att vara ung i dag som det var innan millenniumskiftet, och likt honom så anser jag också att de ojämlika livsvillkoren är helt avgörande att jobba bort i våra städer, mellan städer samt på landsbygden. Det finns inget egenvärde i att alla ska flytta till storstäderna, som politiken tidigare velat driva för, utan nu måste fokus vara på att få hela Sverige att leva och leva på ett jämlikare sätt.

Läs även: Klokast är att använda befintliga byggnader bättre

Uppsala som ett exempel hade runt 33 350 som arbetspendlade till Stockholm innan krisen. Tänk hur staden skulle kunna blomstra om alla dessa rörde sig i Uppsala på jobbtid och den nyfunna fritiden?

Här måste Uppsala kommun tänka om. Här måste Stockholms kommun tänka om. Här måste alla städer tänka om. Det ska gå att bo, verka och trivas i vilken svensk stad som helst. En stad ska vara anpassad efter människors behov. Det är inte människor som ska anpassas efter staden.

Robin Rushdi Al-Sálehi, grundare av proptech bolaget Vakansa, hållbarhetskonsult och medlem i talangnätverket MERC

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.