Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Då når Sveriges befolkning 10 miljoner

Publicerad: 17 januari 2017, 10:22

Illustration: Petter Furå.

Sveriges befolkning är i färd med att passera 10 miljoner invånare. Enligt Fastighetsnytts beräkningar sker det redan i helgen. Befolkningsökningen 2016 är den största i historien.


Ämnen i artikeln:

Peter SteinSCB

Sveriges befolkning är i färd med att passera 10 miljoner invånare. Det konstaterar nationalekonomen Peter Stein i samtal med Fastighetsnytt. Han säger att under perioden januari till november 2016 ökade landets befolkning med 130 000 individer – tidigare rekord över ett helt år är 103 000 som var befolkningsökningen 2015.

– Befolkningen har ökat med över 100 000 invånare per år varje år sedan 2013 men aldrig lika mycket som ifjol, säger Peter Stein.

Det är Statistiska centralbyrån, SCB, som tar fram befolkningsstatistik och enligt denna bodde 9 981 799 individer i Sverige i november 2016. Peter Stein säger att ifall befolkningsökningen i december var lika stor som de närmast föregående månaderna 2016 så bör invånarantalet i Sverige passera 10 miljoner i närtid.

Peter Stein. Foto: Stein Brothers.

Peter Stein. Foto: Nathalie Beser.

Enligt Befolkningsklockan, som är den modell SCB har tagit fram för att följa befolkningen i realtid, så är befolkningen i skrivande stund dock ”bara“ 9 998 071 individer. Befolkningsklockan är en modell, en uppskattning, och det finns alltid felmarginaler. Sveriges befolkning ökar med cirka 15 personer i timmen, en person var fjärde minut, och oavsett modellers felmarginaler är det i det närmaste säkert att när SCB nästa gång publicerar befolkningsstatistik (den 21 februari) så kommer Sverige att ha mer än 10 miljoner invånare.

Antar man att ökningstakten om en person var fjärde minut är konstant så kommer det att krävas 125,4 timmar för befolkningen att nå 10 miljoner, från och med klockan 11 på tisdagen. 125,4 timmar motsvarar 5,2 dygn och det innebär att 10 miljonersgränsen bör passeras redan i helgen, närmare bestämt på söndag 22 januari vid klockan 15 på eftermiddagen. Det bör betonas att den beräkningen är Fastighetsnytts och baseras på antagandet att Sveriges befolkning ökar med 15 personer i timmen och att den realtidssiffra som SCB presenterar är korrekt.

Peter Stein konstaterar att utvecklingen kan ha en intressant effekt på befolkningspyramiden.

– Preliminärberäkningar jag har gjort för de närmaste fem åren indikerar att ökningen åldersgruppen 0-19 år blir lika stor som 20-64 år, en ökning på cirka 290 000 personer. Det kan resultera i annorlunda befolkningspyramider, säger han.

Vidare säger han att han ofta får frågan om hur befolkningsutvecklingen kommer att påverkas av att nyanlända nu kommer till Sverige i en betydligt långsammare takt än tidigare.

– De senaste månadernas befolkningsutveckling tyder dock på att statistiken har fångat detta, säger Peter Stein.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Peter SteinSCB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.