Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Coronaviruset en katalysator för framtidens kontor

”Jag har alltid haft en viss skepsis till hemarbete och digitala möten. Arbete, det hör väl hemma på kontoret? Och möten, det gör sig bäst när man får ta i hand. Under de senaste tre månaderna har jag blivit motbevisad och även om allt inte fungerar perfekt är en sak säker. Coronaviruset kommer ändra vårt sätt att arbeta och med det även våra arbetsplatser”, skriver Linus Odell.

Publicerad: 8 juni 2020, 08:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MercCoronaviruset

Efter finanskrisen har hyresnivåerna haft en nästintill osannolik utveckling. Kontorshyrorna i Stockholm CBD har sedan 2009 nästan fördubblats, vilket innebär att lokalhyran i dag är en av de största utgifterna för många företag. I coronakrisens fotspår är jag övertygad om att synen på effektivt lokalutnyttjande kommer förändras. Och det snabbt.

Blickar vi bakåt har kontoret bytt skepnad förut. När det aktivitetsbaserade kontoret fick sitt genomslag vändes de kommersiella aktörernas business uppochner. Det tidigare populära cellkontoret ifrågasattes då hyresgästerna i stället önskade öppna, yteffektiva och aktivitetsbaserade kontor. De kommersiella fastighetsägarna behövde anpassa sig efter hyresgästens nya preferenser och ställa om sina lokaler. Med mindre yta per hyresgäst behövde fastighetsägarna attrahera fler hyresgäster för att fylla upp samma yta, vilket initialt satte press på marginalerna.

Läs även: ”Vi måste gemensamt starta om Sverige” 

Vi går nu in i en ny era. Nya förutsättningar kräver återigen att fastighetsägare vidtar åtgärder för att möta hyresgästens behov. Om vårt sätt att arbeta ändras, varför ska inte våra kontor göra detsamma? Med ökad tolerans för distansarbete är jag övertygad om att den redan låga beläggningsgraden på dagens kontorslokaler kommer fortsätta nedåt. Allt fler företag kommer se över möjligheten att skala ner sina ytor vilket återigen slår på fastighetsägarnas marginaler. Detta sätter press på kommersiella aktörer som måste agera snabbt, tillgodose den nya trenden och hitta nya strategier.

Erbjud en mötesplats – Inte en arbetsplats

När arbete sker på caféer, hemmet och allmänna platser kommer de kommersiella lokalerna inte längre fungera som en arbetsplats utan som en mötesplats. Som fastighetsägare är det viktigt att skapa denna mötesplats och erbjuda en plattform för idéutbyten och integration. 

Se över nya avtalsmodeller

Hyresgästerna har länge önskat flexibla hyresavtal och nu finns en ökad efterfrågan av flexibilitet. Att som fastighetsägare erbjuda nya avtalsmodeller i form av flexibla hyreskontrakt, både med kortare kontraktslängd och med möjlighet att anpassa den yta som hyrs, ger möjlighet att såväl behålla befintliga hyresgäster samt attrahera nya.

Linus Odell
Medlem i MERC Talangnätverk, fastighetsbranschens främsta talangnätverk där unga talanger erbjuds en plattform för att träffas, utbyta erfarenheter och skapa långsiktiga samarbeten.
Asscociate inom Värdering och Strategisk Analys på Newsec och arbetar aktivt med framtidsspaning och trender inom fastighetsbranschen.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MercCoronaviruset

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.