Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Bostäder klarar sig bäst i coronakrisen”

Hyres- och fastighetsmarknaden påverkas i hög grad av coronakrisen. Men vissa segment klarar sig bätte än andra, skriver Peter Samuelsson på Bryggan Fastighetsekonomi.

Publicerad: 23 mars 2020, 14:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den pågående pandemin orsakat av coronaviruset har, med början under mars 2020, fått mycket omfattande konsekvenser för de makroekonomiska förutsättningarna i Sverige. Därmed påverkas också förutsättningarna på hyres- och fastighetsmarknaderna i stor utsträckning.

Vilka segment påverkas?

Mest tydliga och uppenbara är konsekvenserna för verksamheter som i stort sett helt eller mycket kraftigt har förlorat sina intäktsmöjligheter – bland annat inom hotell- och restaurangbranschen, andra besöksnäringar och reseföretag. För fastigheter med dessa kategorier av hyresgäster ökar riskerna för hyresförluster och vakanser på kort sikt dramatiskt. Även handelsfastigheter påverkas av minskade försäljningsvolymer och därtill kopplade likviditetsproblem bland hyresgästerna. 

Läs även: ”På sikt kommer bostadspriserna att stiga!

Bostadsfastigheter och samhällsfastigheter kan bedömas tillhöra de kategorier som påverkas i minst utsträckning i fråga om ökad risk för hyresförluster. För kommersiella fastigheter och industrifastigheter i övrigt beror konsekvenserna av hyresgästsammansättning och vilka typer av verksamheter som bedrivs.  

Vilka aktörer påverkas?

Större aktörer med långsiktiga investeringsperspektiv kan sannolikt hantera hyresförluster över en begränsad tid och samtidigt ha möjligheter att göra nya förvärv. På marknader som domineras av mindre aktörer är riskerna större för att likviditeten i fastighetsmarknaden försämras genom att köparna saknar finansiering, parallellt med att säljarna inte är beredda att sänka prisförväntningarna i tillräcklig grad.

Vilka priseffekter kommer att märkas?

Marknadens underliggande värdering kan antas grundad på förväntningar om fastigheters avkastningsförmåga i på längre sikt. Omvärldsfaktorer som bedöms mer tillfälliga kan därför förväntas få mer marginella priseffekter, så länge inte de blir så allvarliga att de leder till tvångsavyttringar i större skala. 

Innan påtagliga priseffekter går att notera, präglas fastighetsmarknaden troligen av längre och trögare transaktionsprocesser.

Under förutsättningen att en normalisering av läget inte är alltför avlägset, bedöms att effekterna i första hand visar sig i form av minskad aktivitet och försämrad likviditet i marknaden. Innan påtagliga priseffekter går att notera, präglas fastighetsmarknaden troligen av längre och trögare transaktionsprocesser.     

Peter Samuelsson, Bryggan Fastighetsekonomi

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.