Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Krönika

Blir morgondagen bättre än gårdagen?

Publicerad: 21 september 2016, 13:00

Kent Persson.

“Nej, det var inte bättre förr. Men det är inte givet att morgondagen blir bättre än gårdagen” skriver Kent Persson som ser en ökad polarisering i det politiska samtalet, och en risk att även Sverige därför får se ett ökat missnöje där människor ställs emot människor.


Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 4, som utkom den 16 september.

Vi lever i en kontrasternas och paradoxernas tid. För samtidigt som världen blir allt bättre med mindre fattigdom och utvecklas positivt i de flesta avseenden så finns det också en negativ utveckling. Antalet flyktingar är fler nu än under andra världskriget varav många finns i vårt närområde och söker skydd i Europa. Den liberala demokratin möter motstånd och nederlag, i länder som Ungern och Polen försämras till exempel yttrandefriheten.

Möjligen står också både Europa och USA för sin största utmaningar på årtionden. Populismen och främlingsfientligheten vinner segrar, kanske som en effekt av global oro och ökad terrorism. Men enkla svar på svåra globala utmaningar är sällan rätt lösning. I spåren efter Brexit står nu både Storbritannien och EU inför utmaningar som ingen har svar på. Löftena i folkomröstningskampanjen om Brexit går inte att leva upp till. Effekten kan bli ännu större misstro mot det politiska systemet och sprids ut i hela Europa. Ytterst kan effekten bli att Le Pen skördar så stora framgångar i kommande franska val att det osannolika även händer i Frankrike och att Le Pen blir president. Då kommer Europa skaka i dess grundvalar och risken för sönderfall vara uppenbar. Det skulle skada hela Europa och slunga oss tillbaka 100 år i tiden. Har vi inget lärt av vår europeiska historia?

I USA skördar populismen och hatet framgångar. Hur långt kommer Trumps kandidatur räcka? Jag skulle säga att trots de senaste motgångarna i valkampanjen för Trump så är det fortfarande väldigt osäkert hur presidentvalet går. Trump har fortfarande en realistisk chans att vinna valet. Men även om Trump inte gör det så kvarstår bekymren. Det höga tonläget kommer att kvarstå efter valet. Den ökade polariseringen i amerikansk politik riskerar att ytterligare förstärkas och med det ett ökat misstroende. Ska den negativa utvecklingen brytas måste republikaner och demokrater ta gemensamt ansvar. De måste bygga broar emellan sig och åter finna gemensamma pragmatiska lösningar på USA´s utmaningar. Endast så kan förtroendet för politiken återvinnas.

Sverige står inför samma utmaning. Ord och retorik har betydelse. Med ökad polarisering i det politiska samtalet så riskerar även vi få se ett ökat missnöje där människor ställs emot människor. Sverige skiljer sig inte i den delen mot vare sig övriga Europa eller USA. Det som sker där kommer med stor sannolikhet även kunna hända här.

Nej, det var inte bättre förr. Men det är inte givet att morgondagen blir bättre än gårdagen. För att den positiva utvecklingen ska fortsätta krävs det engagemang och ställningstaganden. Av oss alla. Först då kan dagens värderingar och framsteg stå fast och lägga grunden för en bättre framtid.

Kent Persson
Utvecklingschef Heimstaden
Partisekreterare för Moderaterna 2012-2015

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.