Krönika
Avsaknaden av innovationer inom fastighetsbranschen
Världen ser idag annorlunda ut än vad den tidigare gjort. Svar och lösningar krävs av oss alla när förändringar sker allt snabbare. Vårt klimat har nått en känslig gräns, fler människor än någonsin är på flykt, skillnader mellan rika och fattiga är större än någonsin – samtidigt som vi i västvärlden aldrig haft det bättre än nu.
Publicerad: 23 oktober 2017, 13:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Linda Schuur. Foto: Anna-Lena Ahlström.
Ämnen i artikeln:
Linda SchuurKrönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 4, 2017.
Världen ser idag annorlunda ut än vad den tidigare gjort. Svar och lösningar krävs av oss alla när förändringar sker allt snabbare. Vårt klimat har nått en känslig gräns, fler människor än någonsin är på flykt, skillnader mellan rika och fattiga är större än någonsin – samtidigt som vi i västvärlden aldrig haft det bättre än nu.
Vår byggda miljö har kanske aldrig varit mer komplex än vad den är just nu, då vi behöver bygga mer på samma gång som marginalerna är minimala för att skapa en ekonomiskt överkomlig, hållbar och hälsosam livsstil som ryms inom de planetära gränserna.
Byggbranschen “går som tåget” – det byggs som aldrig förr i Sverige, men också i många andra länder. Trots detta har utvecklingen stagnerat och innovationer inom affärsmodeller, teknik, produktionsled, processer och teknologi lyser med sin frånvaro, medan man inom de flesta andra branscher genomgått enorma förändringar i motsvarande delar under de senaste decennierna. Några av anledningarna till det är att man på ett nonchalant sätt inte anpassat sig till en ny omvärld, att man inte antagit ny teknik och att det finns en avsaknad av samarbeten mellan nyckelaktörer och akademin*.
Vi står därför inför några grundläggande utmaningar inom branschen. En gäller projektleverans: att skapa säkerhet för att leverera i tid och inom budget och förbättra produktiviteten inom byggsektorn. Vi måste också se till hela kretsloppet, det vill säga livscykelprestanda, och minska livscykelkostnaderna för tillgångar och designa för återanvändning. Inom hållbarhet måste vi uppnå kolneutrala strukturer och byggnader samt minimera avfallet under byggnation. Prisvärdhet är en annan utmaning: att skapa högkvalitativ, prisvärd infrastruktur och bostäder.
Förutom det ovan nämnda måste vi även skapa en katastrofhärdighet – att göra infrastruktur och byggnader motståndskraftiga mot klimatförändringar och naturkatastrofer.
Alla punkter ovan landar dock i det allra viktigaste: flexibilitet, levnadsförmåga och välbefinnande i vår byggda miljö som förbättrar människans välbefinnande.
När vi nu står inför en extrem bygg-boom samtidigt som vi har en klimatförändring och demografiska skiftningar som präglar vår samtid – hur kan vi, ingenjörer, arkitekter, fastighetsutvecklare, byggare och övriga relevanta konsulter utveckla vår bransch och hitta nya lösningar som i symbios kan utveckla och ta ett miljö- och socioekonomiskt ansvar? Hur kan vi utveckla innovationer som tillåter oss att ta vårt professionella ansvar och bygga vackra, tillgängliga miljöer för människor?
Frågorna är svåra men nödvändiga, och det finns säkert flera och olika svar. Digitaliseringen är ett: genom att mäta data och i realtid föra analyser av BIM-modeller skapas vattentäta och resurssmarta projekt samt effektivare processer i alla led. Ett annat svar är tillåtande miljöer – innovationer kräver en kultur där bakslag och motgångar accepteras. Men ett ännu säkrare svar är samarbeten. Genom mulitdiciplinära samarbeten skapas innovationer inom alla branscher, även byggbranschen. Samarbeten är det som kommer utveckla innovationer, i andra branscher är det redan bevisat.
Utan att axla än mer arbete på den överarbetade, högpresterande bransch och tid vi befinner oss i vill jag trots allt uppmana alla att fundera på; hur kan jag/min organisation bidra till en positiv utveckling? Växla om hellre än att arbeta mer och genom omväxlingen forma och implementera innovationer i olika skalor, ta ett litet ansvar för vår samtid. Genom samtliga små ansvar från respektive part tar vi tillsammans ett större ansvar för vår framtid. För en ökad befolkning. För vår miljö. Och för samhällets välbefinnande och lycka.
* “Shaping the Future of Construction Inspiring innovators redefine the industry” by World Economic Forum 2017
Linda Schuur
ARCHITECT M.SCA, FOUNDING PARTNER, STHLMNYC
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Linda Schuur