Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Attraktiviteten ökar i de städer som vågar vara digitala

Tillgången till data skulle vara förlösande för utvecklingen av städer som på riktigt kan bli hållbara. Står personlig integritet och energislukande datalagring i vägen för den hållbara stadens frigörelse? Det frågar sig Ulf Gustavsson, affärsutvecklare och Fredrik Kahr, digitaliseringsexpert på Afry.

Publicerad: 23 juni 2021, 13:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Afry


Ämnen i artikeln:

Afry

Den uppkopplade staden möjliggör för lösningar som bidrar till bättre livskvalitet och ökad hållbarhet. En stad som anpassar sig efter hur människor vill leva sina liv. För att detta ska ske behöver stadens aktörer kunna dela med sig av sin data – och framför allt att invånarna kan känna sig trygga med att de gör det.

Idag är många av våra städer uppbyggda av mer eller mindre isolerade enheter, men för att bli en intelligent stad måste de olika delarna samverka. Med gemensam datalagring och analys går det att skapa smarta kopplingar som underlättar allt från trafikflöden till energieffektiva fastigheter.

Läs även: LISTA: 10 fastighetsbolag avslöjar sina bästa hållbarhetsstrategier - och största risker

Det finns upp till 200 000 uppkopplade enheter i en mindre stad. Kan vi samla in och analysera denna data skapas en mängd möjligheter att förbättra samhällsservicen till invånarna vad gäller praktisk information, tillgänglighet, nya tjänster, ökad trygghet etc.

Att dela data är en av de mest känsliga och omdebatterade frågorna. Samtidigt skulle tillgången till data vara förlösande för utvecklingen av städer som på riktigt kan bli hållbara och utgå från människans behov. Står personlig integritet och energislukande datalagring i vägen för den hållbara stadens frigörelse?

I rätt system, som utgår från IT-säkerhetens viktiga principer och förhållningsregler kan vi våga släppa ifrån oss data och dela den med andra.

Det finns ett fåtal städer i världen som verkligen kan kallas smarta. Deras gemensamma nämnare är en så kallad integrationsplattform som alla stadens system och enheter är uppkopplade mot på ett IT-säkert sätt. Det möjliggör för varje enskild fastighetsägare, transportoperatör, butiksägare eller kommunal förvaltare att optimera sin verksamhet och göra den mer hållbar över tid.

Läs även: Expert om EU:s taxonomi: ”I Sverige kan vi bättre”

Datalagring och datahantering kommer fortsatt vara en viktig politisk fråga högt på agendorna såväl nationellt som internationellt, men vi tror inte att lösningen är att vänta på att någon annan har bestämt, testat och visat att det går. Vi tror att vi i Sverige kan vara en del av förändringen här och nu.

Om fler svenska kommuner vågar satsa på detta kan vi utveckla våra system så att såväl medborgare, kommuner och företag känner sig trygga och delaktiga i sin vardag.

Attraktiviteten ökar i de städer som vågar; samhällen där invånare, företag och andra verksamheter delar data med varandra kommer att bli morgondagens vinnare där människor vill verka och bo.

Ulf Gustavsson, affärsutvecklare och Fredrik Kahr, digitaliseringsexpert, Afry

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Afry

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev