Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Att komma ihåg tiden under tiden

Publicerad: 8 juni 2017, 13:20

Mona Kjellberg.

I våra visioner och arbete med positionering av projekt och stadsdelar glöms ibland vägen dit bort. Om en stadsdel ska utvecklas under ett antal år är det minst lika viktigt att det finns en tydlig plan för livet utanför bostaden – även under byggtiden, innan alla fina bilder kan förverkligas.


Ämnen i artikeln:

Juni Strategi & AnalysMona Kjellberg

Jag kommer tydligt ihåg det. Hur jag trädde nyckelknippan mellan fingrarna för att skapa någon sorts känsla av styrka. Vägen hem till min studentbostad, genom den lilla skogen mellan universitetet och husen. Det var mörkt, illa upplyst och gärna tomt på andra gångtrafikanter när jag suttit i sista stund och pluggat till en tenta.

Minnet kommer tydligt tillbaka då en ung person beskriver samma känsla när vi håller en fokusgrupp i ett större utvecklingsområde i Stockholm. Just nu utvecklas många yteffektiva lägenheter där våra unga ska kunna bo. När områdena utvecklas under lång tid innebär detta att de första inflyttarna bor på en byggarbetsplats under lång tid. Det är denna känsla personen beskriver; det är februari, mörkt, kallt och plasten på bygget fladdrar i vinden när hen går hem från bussen. Personen ringer någon under promenaden eller tar ibland taxi den korta sträckan.

I våra visioner och arbete med positionering av projekt och stadsdelar glöms ibland vägen dit bort. Om en stadsdel ska utvecklas under ett antal år är det minst lika viktigt att det finns en tydlig plan för livet utanför bostaden – även under byggtiden, innan alla fina bilder kan förverkligas. Hur kan området upplevas som tryggt under tiden? Hur kan man arbeta med innovativ belysning? Hur kan vi skapa en känsla av tillhörighet under alla de år bygget fortfarande pågår?

I möte med projektchefer, tjänstemän och utvecklare upplever jag ofta en tydlig enighet kring hur det ska bli på platsen när det är klart. Frågar man däremot om visionsbilden för den långa perioden på vägen dit så är beskrivningen mer diffus. Det finns såklart goda exempel också, bara i Stockholm är Norra Stationsgatan ett och Nobelberget ett annat. När utvecklingen av bostäder väl kommer igång här är området redan känt för sin hippa teaterscen och konstnärliga publik samtidigt som verksamhet kan bedrivas under byggtiden, vilket ger en bättre ekonomi.

I den ljusa juninatten förra året var jag på Refusedkonsert på just Nobelberget och trots att området består av tomma kontorslokaler och byggen så var upplevelsen riktigt trevlig. Jag hade nycklarna kvar i handväskan och gick istället hem med mina tonårsminnen av bandet i tankarna; tack vare goda idéer om nyttjandet av platsen under tiden fram till att en vision kan förverkligas.

Mona Kjellberg
Juni Strategi & Analys

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.