Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Sverrir Thór: Är fastighetsbranschen tondöv?

Vår bransch har länge kämpat i motvind när det gäller dess generella rykte och image, som det heter på dålig svenska. De senaste månaderna har denna bild knappast vänts till branschens fördel, skriver Sverrir Thór.

Publicerad: 15 juni 2020, 12:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

fastighetsvärderingCoronaviruset

Vår bransch har länge kämpat i motvind när det gäller dess generella rykte och image, som det heter på dålig svenska. Att prata om en girig bransch är kanske att ta i men de flesta känner väl igen bilden av en bransch som tjänar alldeles för mycket pengar. En bransch som lånar mycket pengar och har åkt räkmacka på den historiskt låga räntan men som samtidigt brukar vara den av de mest centrala bovarna i de flesta krisdrama. De senaste månaderna har denna bild knappast vänts till branschens fördel.

Uppfattningen av branschen som tondöv fanns redan innan krisen och den förvärrades.

Vi kan ta oss tre månader tillbaka i tiden då coronakrisen precis briserat, antalet sjuka och avlidna väntades bli stort och de ekonomiska konsekvenserna var omöjliga att förutse. Börsen rasade, kapitalmarknaderna blockerades och flera storbolag ställde in sina planerade utdelningar i syfte att hushålla med pengar. Säkert har det i något eller några fall handlat om spel för gallerierna, en kalkylerad PR-strategi, men generellt sett spred viruset skräck även i näringslivet. Samtidigt valde (förvisso med några undantag) fastighetsbranschen att gå vidare som om inget hänt och vissa sjösatte även aktieåterköpsprogram. Detta har i många fall korrigerats i efterhand där bolag antigen sänkt eller ställt in sina föreslagna utdelningar men det var lite för sent. Uppfattningen av branschen som tondöv fanns redan innan krisen och den förvärrades. Fastighetsbolagens aktiekurser drabbades hårdare än andra av börsraset och en del av de tårar som då fälldes lär ha varit torra.

Branschen gjorde ett rekordresultat mitt i brinnande kris

När sedan kvartalsrapporterna för det första kvartalet började kablas ut hjälpte det ingalunda för att gjuta olja på vågorna. I stort gjorde fastighetsbranschen ett av sina bästa kvartal någonsin, mitt i en brinnande kris. Fastighetsvärden skrevs upp och branschkritiker kunde enkelt raljera om en affärsmodell utan markkoppling. Då spelar det ingen roll om vi som är verksamma inom sektorn vet hur hyresfakturering och fastighetsvärdering går till, av övriga näringslivet och samhället i stort (i alla fall dem som är intresserade av ekonomi och näringsliv) uppfattades branschen återigen som tondöv och risktagande. Nästan så att vissa bara väntade på att verkligheten skulle hinna ikapp oss och då skadeglatt kunna säga: ”Där ser ni, fastighetsbolagen är risktagare som lever farligt och utsätter oss andra för ekonomisk fara”. 

Som lök på laxen har vi den senaste tiden nåtts av nyheter om två misstänkta insiderhärvor med koppling till två av de bolag som medier älskar att rapportera om. Insidermisstankarna rörande Ilija Batljan, SBB och Hemfosa-affären tycks ha skingrats ganska fort medan Ekobrottsmyndigheten verkar stå på fastare mark vad gäller de två misstänkta Baldercheferna. Huruvida det leder till åtal och dom återstår dock givetvis att se.

Läs även: Svarta svanen corona slår mot fastighetsbranschen

Vidare har det framkommit i medierna uppgifter om att inte alla svenska fastighetsbolag varit tillmötesgående vad hyresrabatter till sina kunder samt att en del handelsfastighetsägare hotat sina kunder med vite om de inte återställer öppettiderna till det normala. Detta i kombination med näringsminister Ibrahim Baylans offentliga uppmaning till branschen att ställa sig i ledet och hjälpa till att lindra pandemins ekonomiska effekter har knappast gynnat branschens redan skadeskjutna rykte utan snarare framställt den ännu mer som tondöv.

Fastighetsaffären är förstås ingen välgörenhet. Den handlar i grunden om att använda lånade pengar för att tjäna pengar och det råder inga tvivel om att svenska fastighetsaktörer generellt sett är duktiga på just det. Samtidigt råkar det vara så att fastighetsbranschen bygger och utvecklar våra städer samt att fastighetsaffären tangerar i stort sett alla andra sektorer i näringslivet. Alla verksamheter som bedrivs inomhus berörs av fastighetsbranschen och kan någon nämna verksamhet som aldrig kommer nära fastigheter? 

Läs även: ”Är det nu arbetslivet digitaliseras på allvar?”

Det är en samhällsbärande verksamhet men samtidigt en som om den krisar skickar svallvågor genom övriga ekonomin. ”Alla kriser börjar i fastighetsbranschen”, är en välkänd fras och förvisso oftast ganska träffsäker. Så är dock inte fallet med innevarande kris men å andra sidan har krisen lett till att branschens redan sargade namn har om något blivit ännu mer skamfilat.

Igen, fastighetsbolagen sysslar inte med välgörenhet och vi behöver inte alla vara filantroper men å andra sidan är bilden av branschen som en flock giriga kapitalister som skor sig på andras olycka knappast smickrande. Corona sägs vara en katalysator för många olika saker, en av dem kan vara fastighetsbranschens charmoffensiv för att rusta upp sitt varumärke som en bransch som inte enkom är samhällsbärande utan även tar samhällsansvar.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverrir Thór

Reporter

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News