fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Krönika

Andrahandshyrorna vittnar om hyresmarknadens kollaps

En person som ställer sig i Stockholms bostadskö kan bo i så många som tio olika dyra andrahandsbostäder innan vederbördande får en hyreslägenhet i första hand. Situationen försvårar för människor att förverkliga sina livsdrömmar och företagen från att rekrytera talang.

Publicerad: 9 december 2022, 10:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Andreas Hatzigeorgiou, vd Stockholms Handelskammare.

Foto: TT


Ämnen i artikeln:

Stockholms HandelskammareHyresrätterStockholm

När jag flyttade till Stockholm för drygt 20 år sedan för att studera gick det att hitta andrahandslägenheter till rimliga hyror och villkor. Bostadsmarknaden var långt ifrån perfekt men situationen hade inte eskalerat till den vi vittnar om i dag. Trots att många studenter lägger stor energi på att hitta ett långsiktigt boende är det vanligt att hela studenttiden präglas av ett konstant flyttande mellan andrahandslägenheter där hyrorna är höga och kontrakten korta.

Flyttkarusellen drabbar dock inte bara studenter. Stockholms Handelskammare har tagit fram statistik som påvisar att en person som ställer sig i Stockholms bostadskö kan bo i så många som tio olika andrahandsbostäder innan vederbörande får en hyreslägenhet i första hand. Varför måste det vara så? Studenter som letar efter ett nytt hem, i en ny stad, tillhör de med sämst förutsättningar på dagens bostadsmarknad. De är generellt för unga och för fattiga för att köpa sin bostad. Som nya på orten saknar de tillräcklig kötid för ett förstahandskontrakt – och blir därmed hänvisade till andrahandsmarknaden.

Andrahandsmarknaden är som den ser ut i dag inte en speciellt bra lösning för unga personer som söker sitt första boende. I Stockholms län är andrahandshyran i genomsnitt dubbelt så hög som förstahandshyran. I Stockholms stad där den genomsnittliga andrahandshyran hela 150 procent högre. När vi räknar på sannolikheten att knipa en utannonserad andrahandslägenhet så ser vi att den är låga 1 på 28 i Stockholms län och ynka 1 på 49 i Stockholms stad. Kontrakten löper i regel kortare än ett år. Fler än 700 000 personer står i bostadskö i Stockholms län och den genomsnittliga kötiden är nio år.

Studenter som letar efter ett nytt hem, i en ny stad, tillhör de med sämst förutsättningar på dagens bostadsmarknad.

För en lägenhet i Stockholms innerstad är kötiden 18 år. Även om kötid är ett trubbigt mått på människors verkliga bostadsbehov så illustrerar den hur låst hyresmarknaden är. Situationen försvårar för människor att förverkliga sina livsdrömmar samt förhindrar företagen från att rekrytera talang. Städers och samhällens utveckling är tätt sammankopplad med bostadsmarknadens funktionalitet. Detta är något som vi bland annat diskuterar i vår nya bok ”Metropandemic Revolution – Designing Smart and Resilient Cities for a Post-Pandemic World” (författad tillsammans med Anthony Larsson och utgiven av förlaget Routledge).

Hyresrätten borde vara en smidig inkörsport på bostadsmarknaden och underlätta för människor att flytta dit där jobben finns. Vart tredje företag i huvudstaden har svårt att rekrytera rätt kompetens på grund av bostadsmarknadens brister. Jag får återkommande vittnesmål om hur högkvalificerad arbetskraft ger upp eller tackar nej till jobb för att de inte hittar bostad.

Våra politiska partier, oavsett politisk kulör, har hittills varit oförmögna att enas kring en kraftfull och hållbar bostadspolitik som löser uppenbart destruktiva knutar. Ingen påstår att problemen skulle vara enkla att lösa eller att det kan göras utan kostnader och kompromisser. Men mot bakgrund av alla nya och nygamla samhällsutmaningar kan vi inte längre låta bostadskrisen bestå. Såväl internationella som nationella expertorgan är eniga om problembilden.

Jag tänker inte här lista alla de åtgärder som vi vet skulle göra positiv skillnad. Flera av Omstartskommissionens idéer skulle exempelvis göra stor skillnad om de genomfördes. En ny regering måste kavla upp ärmarna och visa på handlingskraft.

Andreas Hatzigeorgiou, vd Stockholms Handelskammare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev