Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Krönika

Alla säger att läget är viktigt! Men vad är ett bra läge?

Vi fastighetsekonomer har oerhört roligt åt följande skämt: ”Det finns tre saker som avgör marknadsvärdet. Det är läge, läge och… LÄGE”, (plats för skratt). Men vad är ett bra läge egentligen? Fredrik Brunes har djupdykt i frågan.

Publicerad: 16 Juni 2020, 13:23

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Ett bra läge är en geografisk punkt där man har nära till många positiva faktorer och väldigt få negativa faktorer. Ett läge kan vara både fantastiskt och uselt. Sveavägen 37 med bostäder i 5 plan har ett fantastiskt läge eftersom det är gångavstånd till centrum med dess utbud och uselt eftersom det är trafikstört.

Amerikansk värderingslitteratur använder begreppen mikroläge, närområde och närområdets attraktivitet för att beskriva ett läge:

1. Mikroläge, det som finns precis i anslutning till fastigheten.

2. Närområdet, det område som den som bor eller arbetar i fastigheten kommer att röra sig ofta.

3. Närområdets attraktivitet, vilket i stora drag beror på närhet till större centrum. Hur långt har man till jobbet?

Om man använder dessa begrepp så blir det enklare att få en tydlig bild av vad som gör läget bra eller dåligt. Ännu utförligare beskrivning blir det om man tillför arkitektonisk kvalitet. 

Läs även: ”Lita aldrig på intuitionen vid fastighetsvärdering!”

En stad består av 3-dimensionella stadsrum med golv i form av trottoarer, gator, torg, parker och väggar i form av hus. Om man studerar läget utifrån stadsrummet styrs dess arkitektoniska kvalitet av hållbarhet, funktion och skönhet.

Med hållbarhet avses vilket skick gator, hus med mera håller, det vill säga vilket underhållsbehov som finns. Ett område som Norra Djurgårdsstaden med färdigställda torg och gator har generellt hög hållbarhet.

Läs även: ”Vad är arkitektonisk kvalitet?” 

Med funktion avses faktorer som underlättar boendet. Vad behöver man göra i närheten av sin bostad? Handla, gå på restaurang, ta bussen till jobbet med mera. Trygghet, eller säkerhet, faller också in under funktion, ett område där du kan röra dig tryggt innebär hög funktion.

Med skönhet, avses faktorer som höjer upplevelsen av läget. Eftersom jag inte är arkitekt håller jag mig här till begreppen i den utsökta boken ”Bostadens omätbara värden” av Forshed och Nylander. De listar viktiga begrepp som påverkar stadsrummets skönhet, det är bland annat mängden och kvaliteten på ljus. En annan faktor är rörelse, det vill säga vilka alternativa stråk som finns mellan olika punkter i ett område. Ju fler alternativ desto bättre. Västerled i Bromma har höga skönhetsvärden bland annat genom möjligheten till rörelse. Ska du gå mellan två punkter i området finns 3–4 likvärdiga alternativa promenadstråk.

Med ovanstående begrepp ges ett antal kombinationer:

Läget kan sålunda beskrivas utifrån denna detaljrika uppställning till det knapphändiga: läget är bra, punkt! Eller varianter däremellan.

Den som vill ”syna” läget rejält är välkommen till kursen Fastighetsvärdering och Fastighetsanalys. Vi synar även hyror, drift, underhåll, avkastningskrav, vakanser med-mera-med-mera-med-mera.

Fredrik Brunes, Bryggan Fastighetsekonomi och kursledare i Fastighetsvärdering och Fastighetsanalys

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.