Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Krönika

Äh, det blir väl inget av paketeringutredningen..?

Publicerad: 11 Maj 2017, 11:00

Anna Persson och Viktor Sandberg, Partner och Managing partner, Svalner.

Osäkerheten avseende vad förslaget kan komma att innebära har försvunnit, men tveksamheten kring förslagets implementering kvarstår. Vår slutsats är att, trots den massiva kritik som mött förslaget, går det inte att luta sig tillbaka i förvissning om att det inte kommer att genomföras.


Ämnen i artikeln:

Svalner

Så kom den då äntligen, efter nästan två års utredningsarbete överlämnades den så kallade paketeringsutredningen till regeringen. Förslaget, som nog alla vet vid det här laget, handlar förenklat om att jämställa beskattning vid försäljning av paketerad fastighet (det vill säga som ägs av ett bolag) med direktförsäljning av fastighet. Det innebär att både inkomstskatt och stämpelskatt (i form av schablonbeskattning) ska utgå vid en försäljning av ett fastighetsbolag.

Hur har då marknaden reagerat på förslaget? I samband med att förslaget presenterades svajade fastighetsaktierna till och många kurser gick ner, men marknaden återhämtade sig relativt snabbt. En förklaring till den snabba återhämtningen skulle kunna vara att effekterna av förslaget redan tidigare var inprisat i fastighetsaktierna. En annan förklaring kan vara den massiva kritik som framfördes omedelbart efter presentationen av förslaget. Bland annat lämnade näringslivets representanter i utredningen ett så kallat särskilt yttrande där betydande brister i förslaget presenterades. Det kom även uttalande från en högt uppsatt tjänsteman på Finansdepartementet som möjligen kan tolkas som att förslaget inte kommer att genomföras.

Är marknadens tolkning riktig, kan man blåsa ”faran över”? Det går inte att bortse från att förslaget som presenterades innehåller en hel del utmaningar; utöver tekniska brister påtalar utredningen själv att det är sannolikt att förslaget kommer att medföra lägre fastighetspriser, minskat byggande, ett mindre fastighetsbestånd och högre hyror. Därutöver kan tilläggas att utredningen inte har kunnat beakta effekterna av nya ränteavdragsbegränsningsregler (som Sverige sannolikt kommer att behöva införa till följd av ett EU direktiv) som troligen kommer att drabba fastighetsbranschen extra hårt. Detta borde ju sammantaget tala för att förslaget inte kommer att bli verklighet, eller?

Det är dock viktigt att beakta den andra vågskålen, det vill säga politik och skatteintäkter.

Enligt utredningen omsattes under 2015 kommersiella fastigheter motsvarande ett värde om 174,2 miljarder kronor varav affärer med paketerade fastigheter uppskattas ha omsatt ungefär 157,6 miljarder kronor. Utredningen anger att det förvisso är svårt att beräkna förslagets effekt för de offentliga finanserna, främst beroende på att förslagen antas ge upphov till beteendeförändringar, dock förväntas en engångsintäkt uppkomma på mellan 7,9 och 17 miljarder kronor. De varaktiga skatteintäkterna förväntas uppgå till mellan cirka 6,1 och 13,3 miljarder kronor årligen. Dessa beräkningar kan möjligen ifrågasättas, men det går inte att bortse från att det är betydande belopp som kan användas i den politiska debatten.

Osäkerheten avseende vad förslaget kan komma att innebära har således försvunnit, men tveksamheten kring förslagets implementering kvarstår. Vår slutsats är att, trots den massiva kritik som mött förslaget, går det inte att luta sig tillbaka i förvissning om att det inte kommer att genomföras. Det är fortfarande viktigt att fastighetsbranschen är aktiv i den remissbehandling som nu pågår, det är alltför stora belopp på spel och den gamla devisen kvarstår; vem tycker egentligen synd om fastighetsbranschen?

Anna Persson och Viktor Sandberg
Partner och Managing partner, Svalner

Ämnen i artikeln:

Svalner

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.