Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

ABCDE-staden är framtiden

ABCDE-staden är staden som pandemin tvingat oss till, som digitaliseringen möjliggjort för och som ekosystemet ger oss givna begränsningar därav. Framtiden kan bli hållbar, men bara om vi lär oss att fortsätta ställa även efter pandemin, skriver Robin Rushdi Al-sálehi.

Publicerad: 23 mars 2021, 10:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Robin Rushdi Al-sálehi är grundare av lokaldelningsplattformen Vakansa, hållbarhetskonsult och frilansskribent

Foto: Stefam Jellheden


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetStockholm

De flesta av oss har nog hört talas om ABC-staden. Ett stadsplaneringskoncept där man ville väva samman arbetsplatser, bostäder och centrumet i stadsdelar för ett mer multifunktionellt användande. Ett koncept som inte riktigt fick sitt genomslag i den annars funktionalistiska staden, men som nu fått sig en renässans.

Ser vi till hur vi levde våra liv innan pandemin så kan det nog sammanfattas med att vi bodde på en plats, arbetade på en annan plats, pluggade på en tredje plats, köpte det vi behövde på en fjärde plats och spenderade vår fritid på en femte plats. Vi spenderade en stor del av vår vardag till att resa mellan dessa platser. Själv satt jag cirka 3 timmar från Uppsala varje dag tur och retur när jag jobbade på Hemsö i Stockholm. 

Läs även: Analys: Trenden har vänt - nya investerare väljer bort renoveringsobjekt

Efter pandemin så har D:et kommit in i bilden som aldrig förr, nämligen digitaliseringen. Allt från E-handel och Zoom till digitala nycklar och lokaldelningsplattformar som underlättar för ABC-stadens multifunktionella användande. Lokaler behöver inte stå tomma stora delar av dygnet för att de bara används för en sak, utan i framtiden ska de kunna användas för flera olika funktioner, men först behöver vi vänta ut denna pandemi en aning. 

Helt klart är det i alla fall att våra bostadsområden inte längre behöver vara sovstäder, utan kan bli attraktivare platser där vi människor kan hitta det vi söker i vår vardag i vårt närområde. De stadsdelar som påminner om ABC-staden kommer få sig ett lyft, medan andra bostadsområden som saknar A:et och C:et nog kommer att bli mindre attraktiva. Detta gäller nog främst för urbana miljöer med flerbostadshus. Urbana miljöer med småhus värderas ju snarare för avsaknaden av just A:et och C:et. 

Något som inte riktigt har hänt men som hela börsen nu vaknat upp för med ESG arbetet och EU:s taxonomi är ökade intresset för E:et. Visserligen står det för Environment, men en tämligen bättre beskrivning av det urvattnade begreppet ”miljö” är ju faktiskt ekosystemen. Förutom på börsen, med alla sina nu växande hållbarhetsaktier, så värdesätter vi nu ekosystemen, på ett privat plan väldigt mycket. Vi flyttar ut från lägenheterna till billigare och större småhus med en tomt och i det urbana rummet söker oss till skogar, parker och vatten. Något som däremellan även behöver reflekteras i den omställningen bygg- och fastighetsbranschen behöver göra med sina affärsmodeller. Som outtröttligt fortsätter exploatera jordbruksmarker för anläggningsarbetet, havsbotten efter sand till cementet, träet från kalhyggen till träbyggandet och gruvorna för järn till stålet. Samtidigt som lokaler i dag står helt eller delvis tomma både innan och särskilt efter pandemin.

Läs även: Därför storsatsar Fabege på kontor - trots ovissheten 

ABCDE-staden är staden som pandemin tvingat oss till, som digitaliseringen möjliggjort för och som ekosystemet ger oss givna begränsningar därav. Staden behöver gå från att vara den resurskonsumerande entitet den är i dag till att bli ett klimatpositivt sådant i samklang med naturen. Staden behöver gå från att anpassa människor efter staden, till att anpassa staden efter människorna. Staden behöver inte segregeras efter sina olika funktioner där byggnader och lokaler står tomma stora delar av dygnet, utan delas av så många som möjligt på ett multifunktionellt sätt där liv och rörelse kan främjas över dygnets alla vakna timmar.

Framtiden kan bli hållbar, men bara om vi lär oss att fortsätta ställa även efter pandemin.

Robin Rushdi Al-sálehi, grundare av lokaldelningsplattformen Vakansa, hållbarhetskonsult och frilansskribent. Medlem i MERC talangnätverk.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

CoronavirusetStockholm

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.