måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Debatt

V: Slopa inkomstkravet hos privata fastighetsägare

I Sverige riskerar många människor att hamna utanför bostadsmarknaden på grund av det tuffa ekonomiska läget. Därför är det viktigare än någonsin tidigare att vi sänker trösklarna till att kunna få en hyresrätt. De krav som idag finns på inkomst för att få hyra en lägenhet bör sänkas eller helt slopas, även hos de privata fastighetsägarna. Det skriver Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm.

Publicerad: 13 mars 2023, 08:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Clara Lindblom (V), är bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm.

Foto: Mauris Otterloo


Ämnen i artikeln:

VänsterpartietHyresrätterbostadspriser

När priserna för mat och el skenar och marginalerna blir mindre för vanligt folk ökar risken för att människor slås ut från bostadsmarknaden. Det handlar både om personer med låga inkomster som nu har det ännu svårare att få pengarna att räcka till, men också om familjer som tidigare skulle ha haft råd med sina bostadslån, men som nu sitter illa till i och med de skenande räntekostnaderna.

I det här nya tuffare ekonomiska läget måste alla delar av samhället hjälpas åt. Tröskeln till de hyresbostäder som finns måste sänkas, så att de som har mindre marginaler inte slås ut helt från bostadsmarknaden. Det är hela samhällets angelägenhet att bekämpa utslagning och hemlöshet.

Läs mer: Värdetapp för bostadsfastigheter – så mycket handlar det om

Det är fortfarande många privata fastighetsägare som hyr ut bostäder som kräver att den som ska hyra en lägenhet har en inkomst som är lika stor som tre eller till och med fyra gånger hyran. Väldigt många hyresvärdar accepterar inte heller bostadsbidrag i inkomstprövningen, vilket är orimligt eftersom det är en av ytterst få statliga åtgärder som faktiskt syftar till att människor med låga inkomster ska kunna ha någonstans att bo.

I Stockholms kommunala bostadsbolag har vi sedan flera år sänkt kraven på vilken inkomst en person ska ha för att få hyra en lägenhet och det har inte haft negativa effekter. Det har däremot öppnat upp för betydligt fler att kunna söka en lägenhet.

Läs mer: Efter guldåren: Transaktionerna viker nedåt trots låga vakanser

I många av Sveriges kommuner ägs mer än hälften av alla hyresrätter av privata värdar, som betydligt oftare har höga krav på inkomst. Det innebär att en stor del av hyresrätterna i landet är otillgängliga för människor som skulle behöva dem. Så borde det inte se ut.

Vi behöver bygga många fler hyreslägenheter i Sverige. Men de bostäder som redan finns måste också bli tillgängliga för fler. Då kan inte kraven vara så högt satta att bara de som redan tjänar bra är de enda som har råd att flytta in.

Min uppmaning till alla privata hyresvärdar är att sänka eller slopa kraven på inkomst. I den ekonomiska kris landet befinner sig i är det allas ansvar att se till att vanligt folk inte hamnar på gatan.

Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev