Debatt
V: Dags att ändra lagen så att fler kan få bostad
Ensamstående, pensionärer och låginkomsttagare är grupper som har svårt att nå de krav på inkomst som många hyresvärdar har satt upp. I vissa fall kan kraven till och med utgöra diskriminering. Nu är det hög tid att ändra lagen och ge fler möjligheten att få en hyresrätt. Det skriver företrädare för Vänsterpartiet i de svenska storstäderna.
Publicerad: 17 februari 2022, 13:41
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Från vänster: Momodou Jallow, Daniel Bernmar, Emma-Lina Johansson och Clara Lindblom. Foto: Vänsterpartiet
Det räcker att vara ensamstående förälder för att det ska vara svårt att få en hyresrätt i dag, även om du har många år i bostadskön. Skälet är att många hyresvärdar ställer höga krav på vilken inkomst som krävs för att kunna efterfråga en hyresrätt. I vissa fall kan kraven vara så höga som att tjäna fyra gånger hyran varje månad. Det är orimligt och stänger ute stora grupper av människor från bostadsmarknaden. De som stängs ute är ofta de som behöver hyresrätterna allra mest.
Läs även: Extrem trångboddhet ökar - oenigheten stor
Kraven på inkomst riskerar dessutom att utgöra diskriminering. I vissa fall kräver hyresvärdarna till exempel att inkomsten kommer från lönearbete, vilket är oförenligt med att vara pensionär och riskerar att vara åldersdiskriminerande. Det kan också vara att barnfamiljer eller personer med försörjningsstöd eller bostadsbidrag inte får hyra. Diskrimineringsombudsmannen menar även att högt ställda krav för att kunna få en hyresrätt riskerar att missgynna personer av ett visst kön, med funktionsnedsättningar eller viss etnisk tillhörighet. Med andra ord, de som redan har det svårt får det ännu svårare, så vill inte vi ha det.
Vi i Vänsterpartiet menar att det nuvarande systemet är alldeles för godtyckligt och att politikerna måste agera för att stärka de bostadssökandes rättigheter. Två saker behöver ske:
Lagen måste ändras så att de oskäliga inkomstkraven tas bort. Visst ska hyresgästen kunna uppvisa att den kan betala hyran, men det måste handla om rimliga nivåer i förhållande till hyran.
Läs även: Kriminaliteten sitter i väggarna - Lasse Wierup om stora bostadsutmaningen
I väntan på ny lagstiftning bör kommunerna öronmärka markanvisningar till aktörer som bygger bostäder med rimliga hyror och som har rimliga inkomstkrav.
Länsstyrelsen varnar i princip årligen för att antalet bostäder för personer med lägre inkomster minskar, inte minst genom ombildningar av allmännyttan. I förlängningen riskerar det att leda till att personer med lägre eller medelinkomster överhuvudtaget inte kommer att ha råd att bo i storstäderna. Det handlar om de som arbetar som undersköterskor inom äldreomsorgen, som barnskötare i förskolan eller som busschaufförer i kollektivtrafiken. Yrkesgrupper som upprätthåller välfärden.
Att hyresvärdar får sortera fritt bland hyresgäster är helt enkelt ohållbart. Det lägger alltför mycket makt i händerna på de som äger bostäderna och för lite hos hyresgästerna. Politiken måste ta tillbaka kontrollen från marknaden och se till att stärka hyresgästernas makt. Lagar ska skydda oss medborgare – inte stänga oss ute från att få tak över huvudet.
Momodou Jallow, bostadspolitisk talesperson Vänsterpartiet
Clara Lindblom, oppositionsborgarråd, Vänsterpartiet Stockholm
Emma-Lina Johansson, kommunalråd i opposition, Vänsterpartiet Malmö
Daniel Bernmar, oppositionsråd, Vänsterpartiet Göteborg
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.