söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Debatt

Trygga områden högre upp på priolistan – låt oss planera för framtiden

Skulle du vilja bo i ett otryggt område? Nej, självklart inte - och i synnerhet inte när omvärlden är högst osäker. Trygghet är en aspekt som vi människor i alla tider strävat efter, och det är därför inte heller en ny aspekt i vår samhälls- och stadsplanering. Trygghetsbehovet har ytterligare förstärkts av pandemin och säkerligen även av de fruktansvärda nyheter vi möts av efter Rysslands invasion av Ukraina.

Publicerad: 14 mars 2022, 10:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mona Kjellberg. Foto: Juni Strategi


Ämnen i artikeln:

Kriget i UkrainaJuni Strategi & AnalysJuni Strategi & AnalysMona Kjellberg

Nu när frågan är högaktuell i samhällsdebatten avspeglas detta även i vår bransch och vi har i våra studier under flera år noterat att trygghetsaspekten blir allt högre prioriterad och allt oftare nämnts spontant av målgrupper när en flytt eller bostad kommer på tal.

I diskussionen om Sverige finns dock en del motstridiga budskap. Vi hör att samhället blir mer polariserat och otryggt, att gängkriminalitet och grov brottslighet ökar samtidigt som rapportering visar att utsattheten för brott är historiskt låg. Sant är dock att allt fler upplever att de bor i ett otryggt område och att pandemin haft en negativ inverkan på upplevelsen av trygghet. Detta visar exempelvis Ungdomsbarometern 2022 där det skett en markant ökning för andelen som upplever otrygghet. Även Brottsförebyggande rådets årliga Nationella trygghetsundersökning visar att allt fler oroar sig över otryggheten i samhället; i senaste mätningen angav 45 procent att de var oroliga över otrygghet – att jämföra med 30 procent år 2012. Upplevelsen lär inte bli bättre i nästa mätning.

Läs även: Risk för dyrare finansiering: ”Minskade transaktioner är det första vi kommer se”

Våra unga, födda runt och efter millennieskiftet, som kommer att ha en mycket stor betydelse för bostadsefterfrågan framöver uttrycker även de en stor strävan efter trygghet. Det är en helt digital generation som verkar prioritera annorlunda jämfört med tidigare generationer och lägga större vikt vid trygga anställningar och trygga bostadsområden. Den psykiska ohälsan ökar i gruppen och ensamheten är utbredd. Behovet av trygghet har ökat ytterligare även hos denna grupp som följd av en osäker omvärld. Under några år har vi nu haft minskande antal unga vuxna, 20-29 år, i Sverige, men snart ökar gruppen igen för att nå en topp år 2030. Detta är också målgruppen som flyttar mest, hela 40 procent flyttar varje år. Här finns alltså en stor marknad som kan nås med rätt utformning. 

Läs även: ”Kan helt stoppa planerade byggprojekt” - här är materialen som påverkas av kriget

Det finns alltså en klar trend och tydligt medskick sedan ett bra tag från våra bostadsmålgrupper – och om jag får sia fritt kommer denna aspekt växa sig allt starkare. Trygghet kommer bli den viktigaste aspekten för val av bostadsområde om valmöjligheten finns. Inte bara för barnfamiljer utan även för såväl äldre som yngre målgrupper. Denna aspekt kan accentueras i såväl planering och utförande av själva bostaden som i livet mellan husen och i området. Tänk på stråk, växtlighet, belysning, materialval men även på gemenskap, social kontakt, inblickar och utblickar. Här har byggherren, entreprenören, kommunen, fastighetsägare och grannar mycket att vinna på att kroka arm och utveckla starka, socialt hållbara och trygga bostadsmiljöer.

Min framtidsspaning är att vinnare i konkurrensen om bostadskunden blir de kommuner, områden och projekt som tydligt kan erbjuda trygghet. Men just nu önskar jag bara mest av allt att alla människor, oavsett nationalitet, får uppleva en bastrygghet och vardag utan krig. Måtte detta få ett slut snarast.

Mona Kjellberg, Juni Strategi

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev