tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Debatt

Sveriges Allmännytta: Snabbutred renoveringsstöd till hyreshus

Idag finns enbart statligt stöd för renoveringsåtgärder för de som äger sitt boende. En utvidgning av Rot-stödet till att omfatta hyresrätter skulle direkt bidra till en återstart för svensk ekonomi efter pandemin. Det skriver företrädare för Sveriges Allmännytta i ett öppet brev till Sveriges finansminister Magdalena Andersson.

Publicerad: 16 december 2020, 08:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Åsa Johansson, ordförande i Sveriges Allmännytta, skriver tillsammans med Carin Ramneskär och Elisabeth Norman, första respektive andre vice ordförande. Foto: Sveriges Allmännytta


Ämnen i artikeln:

Sveriges AllmännyttaHyresrätter

Coronapandemin slår hårt mot Sverige – medicinskt, socialt och ekonomiskt. Det behövs fortsatt många offentliga åtgärder för att rädda jobb, företag och återstarta ekonomin efter pandemin. Vi ser med oro att byggsektorn i det breda perspektivet, från byggbolag till minsta hantverkare, är kraftigt påverkad av pandemin och företagens orderstockar är oroväckande tunna in på 2021. Ett sätt att motverka detta är att underlätta ytterligare för renoveringar av det befintliga hyresbeståndet. 

Sedan ett antal år tillbaka finns ett statligt stöd till vissa renoveringsåtgärder (Rot-avdrag), men det är endast tillgängligt för dem som äger sitt boende. Vi menar att en utvidgning av stödet till att omfatta renoveringsåtgärder också i hyreshus innebär att de resurser som anslås kommer att göra nytta direkt; leda till fler beställningar, minska arbetslösheten och hjälpa såväl byggföretag som leverantörer på både stora och små orter att överleva pandemikrisen. 

Det finns också ett stort renoveringsbehov hos privata fastighetsägare.

Husen som byggdes under perioden 1960 till 1975 har ett stort behov av renovering och upprustning. Inom allmännyttan handlar det om över 160 000 lägenheter som återstår att renovera, men det finns också ett stort renoveringsbehov hos privata fastighetsägare. Initiativ och satsningar finns, inte minst vill EU med den nyligen lanserade ”renoveringsvågen” fördubbla renoveringstakten under de kommande tio åren och samtidigt se till att renoveringarna leder till bättre energi- och resurseffektivitet. Nästa år införs dessutom ett stöd till energieffektivisering och renovering av flerbostadshus och utemiljöer. 

Läs även: Inte arkitekttävlingens fel om projektet havererar

Renovering innebär dock inte bara energieffektivisering utan kräver också många andra kostsamma åtgärder i kök och badrum, stambyten, nya elinstallationer, åtgärder på fasader och tak och tillgänglighetsanpassningar. Åtgärder där ett Rot-stöd skulle göra verklig skillnad. 

Vi föreslår därför att regeringen snabbutreder hur ett effektivt statligt stöd, analogt med Rot-avdraget, till renovering av hyreshus kan utformas. En satsning på renovering och upprustning av hyreshus kommer på så sätt att bli ett viktigt bidrag till företagens överlevnad och till den återstart som den svenska ekonomin behöver.  

Åsa Johansson, ordförande

Carin Ramneskär, förste vice ordförande

Elisabeth Norman, andre vice ordförande

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev