Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Stora protester mot Nobelbygget

Publicerad: 29 augusti 2018, 13:08

Manifestation mot Nobelbygget.

Foto: Teresa Ahola

På onsdagen samlades en stor skara människor vid Nybroplan för att protestera mot det kontroversiella bygget av Nobel Center på Blasieholmen. Även partierna närvarade och åsikterna fortsätter att gå isär.


Ämnen i artikeln:

Nobel centerJan ValeskogBjörn Tarras-Wahlberg

På onsdagen samlades en stor skara människor vid Nybroplan för att protestera mot det kontroversiella bygget av Nobel Center på Blasieholmen. Även partierna närvarade och åsikterna fortsätter att gå isär.

Stiftelsen Blasieholmens Vänner, med Björn Tarras-Wahlberg i spetsen, arrangerade onsdagens manifestation mot det planerade bygget. Även partierna närvarade vid Nybroplan. Centerpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna stödjer bygget, medan resten av partierna röstar emot.

– Det är oerhört viktigt att träffa politikerna nu när det är skarpt läge. Vårt syfte är att rädda Blasieholmen och försöka få C, M och S att dra tillbaka sitt överklagande, säger Björn Tarras-Wahlberg.

De tre partierna har överklagat det faktum att mark- och miljödomstolen i maj upphävde länsstyrelsens beslut om att anta detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen.

Jan Valeskog (S), ordförande Stockholms stadsbyggnadsnämnd, är fortsatt optimistisk.

– När det första beslutet om Blasieholmen fattades var alla partier, förutom ett, för valet av plats. Nu har vissa ändrat sig, men det finns fortfarande en stor majoritet i fullmäktige.

Han är övertygad om att stockholmarna kommer att bli stolta över Nobel Center när det väl står klart.

Är kritiken irrelevant?
– Tarras-Wahlberg protesterar och samlar in namn mot nästan varje byggprojekt vi har. Det här är inte första gången Stockholm har haft konflikter med stora finansfamiljer, men vi vinner nog den här gången också.

Staden kommer senast i oktober att lämna in sitt förslag om prövningstillstånd.

– Det vore trist för Stockholm om inte projektet blir av, för då kanske Nobel Centret hamnar i en annan stad.

Anna Starbrink (L), kulturlandstingsråd och hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, håller inte med.

– Vi säger nej till bygget. Det är ett så okänsligt ingrepp i vår kulturhistoriska miljö i Stockholms stad. Platsen är illa vald. Nobel behöver en bra samlingsplats, det är vi för, men det akuta nu är att få stopp på det här projektet.

Teresa Ahola

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.