Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Smarta bolag växlar upp och rekryterar nu

Stora pensionsavgångar och en lågkonjunktur. Den enda vägen att gå är att fortsätta våga växa, skriver Christian Smit på Level Recruitment.

Publicerad: 17 november 2020, 10:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Kompensförsörjning i fastighetsbranschen

Bygg- och fastighetsbranschen, en bransch som är både viktig och nödvändig, står inför två stora utmaningar: resurs- och kompetensbrist. I takt med att flera tiotusentals personer kommer lämna branschen och gå i pension inom de kommande fyra, fem åren så ökar glappet mellan kompetenskrav och lediga tjänster. I samma veva visar en färsk konjunkturprognos en nedåtgående trend för branschen.

Ekvationen är både komplex och svårlöst – och den enda vägen att gå är att fortsätta våga växa, menar Christian Smith, Level Recruitment.

Läs även: ”Det finns behov av både tekniker till vd:ar”

Byggföretagens senaste konjunkturprognos visar på att den pågående coronapandemin ännu inte slagit undan benen för branschen. Däremot skvallrar dagsaktuell statistik om att branschen går mot en dystrare framtid till mötes med en väntad nedgång under år 2021 och 2022. Hittills i år har cirka 6 200 personer varslats om uppsägning inom byggsektorn vilket kan ses som en indikation på en försvagad bransch, något som även leder till ökad arbetslöshet. Detta i sin tur ställer till det på den redan utsatta marknaden och ökar den befintliga disharmonin mellan kompetenskrav och lediga tjänster. Nu är det viktigare än någonsin att bygg- och fastighetssektorn vässar sitt arbetsgivarvarumärke och vågar investera i sina medarbetare. Dessutom gäller det att skapa en arbetsplats som attraherar marknadens främsta spetskompetens för att kunna fortsätta växa, se till att ha bitarna på plats. Gärna redan i dag.

Specialister inom bygg- och fastighet är en bristvara

Det är knappast en nyhet att konjunkturen går upp och ner. Vi kommer högst sannolikt gåtillbaka till den verklighet som vi tidigare varit familjära med, där pandemin och den instabila marknaden är historia. En vardag som innebär att specialister inom bygg- och fastighet är en bristvara och där alla trånar efter samma kompetens. Enligt mig är det kortsiktigt att fokusera på den tillfälliga nedgången vi just nu omfamnas av och ignorera det långsiktiga hotet. Som verksam i ett specialistrekryteringsbolag med många kunder inom bygg och fastighet vet jag hur eftertraktade de mest seniora specialisterna är. Inte är det märkligt, eftersom det är kompetensbrist, men det är dags för branschen att agera mer proaktivt. Släng inte kappan efter lågkonjunktursvinden utan fortsätt arbeta strategiskt och taktiskt för en ljusare framtid. 

Läs även: Fundera över rekryteringsstrategin

Smarta bolag fortsätter att investera när konjunkturen dyker och ser till att rekrytera specialisterna som annars är både sällsynta och svårflörtade. Högst ödmjukt men aningen självsäkert skulle jag våga påstå att det är nyckeln till en framgångsrik affärsmodell.

Bygg- och fastighetsbranschen har varit en viktig bransch och är fortsatt en stark spelare med båda fötterna på jorden. Men glöm inte att långsiktighet föder framgång. Gör hemläxan, våga tänka utanför den box era konkurrenter sitter fast i, lyft blicken och tappa inte farten av att rekrytera den spetskompetens alla strävar efter – oavsett konjunktursvängningar.

Christian Smith, Level Recruitment

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.