onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Debatt

Slutreplik: Det är stockholmarnas mark – vi måste bygga för stockholmarnas behov

Det finns i nuläget inget som talar för att sänka inkomstkrav har några negativa konsekvenser. Det skriver Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm i en slutreplik till Fastighetsägarna.

Publicerad: 21 mars 2023, 14:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Av 15 stora privata fastighetsägare som lämnar bostäder till förmedlingen så har 14 stycken krav på 3-4 gånger årshyran i inkomst, skriver Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm.

Foto: Pressbild.


Ämnen i artikeln:

VänsterpartietHyresrätter

Fastighetsägarna är kritiska (Fastighetsnytt 15/3) till skarpa krav på sänkta inkomstkrav med motiveringen att inkomstkraven utgör ett skydd för hyresvärdarna. Men faktum är att det scenario Fastighetsägarna beskriver inte inträffar. Allmännyttan i Stockholm har sänkt inkomstkraven och varken vräkningar eller sena inbetalningar har ökat.

Läs mer: Replik: Slopade inkomstkrav är inte lösningen

Det är rätt att jag i min artikel inte ställer något skarpt krav på de privata fastighetsägarna att sänka sina inkomstkrav, utan det är en uppmaning. Det finns många privata fastighetsägare som bygger hyresrätter på ett bra sätt och som också lämnar sina lägenheter till Bostadsförmedlingen, vilket är mycket positivt för Stockholms utveckling. Men när det kommer till inkomstkrav är utvecklingen inte positiv – trots att det är rimligt att förvänta sig att aktörer som bygger på stockholmarnas mark ska bidra till att möta stockholmarnas behov.

Kommunerna har ett bostadsförsörjningsansvar. Det innebär att det åligger oss att skapa förutsättningar för alla i kommunen att ha någonstans att bo och att främja ändamålsenliga åtgärder. Men om de aktörer som bygger hyresrätter inte tillgängliggör dem för stockholmarna, hur ska det ansvaret gå att leva upp till?

Läs mer: Mest pressade fastighetsbolagen: ”Kommer gå en tuff vår till mötes”

Fastighetsägarna skriver att många privata hyresvärdar redan agerar i enlighet med min uppmaning. Men statistik från Bostadsförmedlingen visar tyvärr på motsatsen i Stockholm. Av 15 stora privata fastighetsägare som lämnar bostäder till förmedlingen så har 14 stycken krav på 3-4 gånger årshyran i inkomst. Samtliga 15 nekar även personer med försörjningsstöd. Och kanske mest anmärkningsvärt är att nästan hälften nekar personer med bostadsbidrag, vilket ju är en statlig insats som existerar specifikt för att en person ska kunna ha råd att betala hyra.

Jag har mycket stor förståelse för att fastighetsägarna vill kunna trygga sina hyresinkomster. Men det finns alltså i nuläget inte mycket som talar för att sänkta inkomstkrav har negativa konsekvenser. Högt ställda krav innebär däremot att många människor som behöver bostäder stängs ute från bostadsmarknaden.

Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VänsterpartietHyresrätter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev