Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

SKB: ”Nu är det läge att ställa om och bygga långsiktigt”

Nu är det viktigare än någonsin för oss bostadsaktörer och kommuner att hålla ut och hålla i bostadsbyggandet, skriver Eva Nordström, vd på SKB.

Publicerad: 3 juli 2020, 12:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Eva Nordström, vd på SKB.

Foto: SKB


Ämnen i artikeln:

SKBEva Nordström

Coronapandemin har fått många konsekvenser, många är varslade eller permitterade och arbetslösheten beräknas stiga till 12 procent. Men behovet av bostäder minskar inte, människor behöver fortfarande ha någonstans att bo. Samtidigt som bostadsbyggandet går ner. Det gäller för oss bostadsaktörer och kommuner att hålla ut och hålla i bostadsbyggandet och det är viktigare än någonsin med en bred förankring av hela bostadsfrågan i vårt samhälle. Nu är det läge att ställa om för att bygga långsiktigt och en av nycklarna är blandade upplåtelse- och bostadsformer. Vi vill därför uppmana både regeringen och ansvarig utredare i den statliga utredningen av den sociala bostadspolitiken, att tänka blandat och bjuda in fler aktörer och upplåtelseformer i såväl samtal som utredningar. 

Låt oss därför lära av våra misstag, göra om och bygga blandat så att människor med olika bakgrund och förutsättningar möts.

Vi befinner oss i en lågkonjunktur till följd av pandemin samtidigt som prognoser pekar mot att storstadsregionerna fortsätter att växa. Under omvälvande månader har vi sett många exempel på verksamheter och branscher som snabbt lyckats ställa om. Coronakrisen kan vara ett tillfälle att ändra riktning även för bostadssektorn - mot ett långsiktigt hållbart och tryggt samhälle. Att bygga hållbart är bl a att undvika att bygga bostadsområden med en ensidig inriktning av upplåtelseformer och istället sträva efter blandade upplåtelse- och bostadsformer. Motsatsen har vi alltför många bevis på att det inte fungerar och ensidigt byggda områden är otroligt svårt, om inte omöjligt, att göra något åt.  

Läs även: ”Fastighetsvärderaren är mer vetenskapsman än hen tror”

Låt oss därför lära av våra misstag, göra om och bygga blandat så att människor med olika bakgrund och förutsättningar möts. Tillsammans kan olika former som bostadsrätter, hyresrätter, kooperativa hyresrätter, coliving och byggemenskaper bidra. Inte bara till att fler får en egen bostad, utan även till ett områdes sociala och ekonomiska hållbarhet och stabilitet. När vi pratar om en hållbar stadsbyggnad idag, så kräver det initialt en allmän planering och en vision om vad man vill skapa för samhälle. Det räcker inte enbart att vi byggaktörer gör klimatsmarta investeringar, det kräver samverkan på olika nivåer och mellan olika aktörer. 

De flesta politiker, oavsett färg, verkar vara överens med oss om att blandade bostadsområden är det bästa för ett samhälle. Anledningen till att det sällan blir verkstad verkar vara många, dels handlar det om att de andra upplåtelse- och bostadsformerna, vid sidan om hyresrätt och bostadsrätt, fortfarande är okända. Det finns också fördomar och en viss skepticism kopplat till bland annat kooperativa hyresrätter, coliving och byggemenskaper. Medan våra kollegor i flera europeiska länder har ett annat läge – där dessa boendeformer är trendiga och en viktig del av den delningsekonomi som växer sig allt starkare. Det är mycket som är bra och välfungerande i vårt land, men som i så många andra samhällsfrågor har våra politiker och vi alla, mycket att lära av att titta utanför Sveriges gränser och att lära av andra. 

Läs även: ”Tillåt friare regler och frigör potential i det redan byggda”

Det var dock ett bra initiativ när regeringen av oro för den sjunkande byggtakten, tidigare i år bjöd in branschen till byggsamtal. Men de borde ha vidgat perspektiven. Fler bostadsföretag borde ha bjudits in och fler upplåtelseformer skulle ha varit representerade. Det är även ett bra initiativ att tillsätta en statlig utredning av den sociala bostadspolitiken. Vi uppmanar nu både regeringen och ansvarig utredare Karolina Skoog att tänka blandat i bostadspolitiken och bjuda in fler aktörer och upplåtelseformer i såväl samtal som utredningar. 

Låt oss nu i dessa utmanande tider ta tillfället i akt att skapa möjligheter tillsammans för att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle. Tänk nytt, annorlunda och blandat.

Eva Nordström, vd SKB (Stockholms Kooperativa Bostadsförening)

 

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SKBEva Nordström

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.