Debatt
Så får vi tillbaka medarbetarna - utan tvång
Efter en lång tid av distansarbete behöver medarbetare nu lockas tillbaka till kontoret, men utan tvångsmedel. Hemarbetet har gett ökad frihet och trivsel för den enskilde, men ofta på bekostnad av minskad innovationskraft för företagen. Hur kan de traditionella kontoren uppdateras för båda behoven?
Publicerad: 26 januari 2022, 10:08
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ska pandemins restriktioner äntligen vara till ända? Foto: AzmanL
Många frågar sig varför de som distansarbetar under pandemin ska återgå till kontoren när det i många fall visat sig leda till såväl nöjda medarbetare som högre produktivitet och lägre kostnader?
Man har fått smak på ökad autonomi och egenkontroll över den arbetsplanering som hemarbetet kräver. Studier kring hemarbete har visat att medarbetare uppskattat möjligheten att sätta en personlig prägel på den egna arbetsplatsen, något de sällan kan på det aktivitetsbaserade kontoret. Hemarbetet har blivit mer trivsamt än arbetet på kontoret.
Läs även: Covid-19 har befäst den hybrida arbetsmodellen globalt
Hemarbete för också med sig risker. Det innebär en minskad tillhörighetskänsla med negativ inverkan på innovationskraft, kreativitet och engagemang. Detta förväntas leda till minskad lojalitet bland medarbetare, skapa uppdelning av de medarbetare som är på kontoret och de som sitter hemma samt en försämrad företagskultur med svårighet att behålla viktig kompetens.
Mot bakgrund av de riskerna och problem hemarbete innebär för medarbetare och företag är det därför helt centralt att vi kan locka tillbaka medarbetarna till kontoret.
Vilka lösningar ser vi på framtidens kontor och hur motiverar vi medarbetarna att komma tillbaka?
Vi anser att det inte får ske med tvångsmedel. Istället bör arbetsgivaren slå in på en mer varsam väg med möjlighet att kunna jobba både hemma och på kontoret, inte minst om man kombinerar denna hybridmodell med mer frihet för medarbetaren att ta personlig kontroll över sin fysiska arbetsmiljö.
Läs även: LISTA: Så ser återgången till kontoret ut för storföretagen
På kontoret måste medarbetarna styra ergonomiska förutsättningar för miljön och skapa en mikromiljö där möjlighet för att samarbeta erbjuds men också valmöjlighet till att snabbt kunna förändra miljön för att kunna jobba mer ostört för koncentrationsarbete. Det handlar i praktiken om att skapa smarta mikromiljöer med möjlighet till egen temperaturreglering, luftrening, kunna stänga ute vissa ljud och justera arbetsplats och individuell belysning efter individens behov och beroende på typ av arbete som utförs för stunden.
Vi anser att företag för sin egen utvecklings skull och för bibehållen innovationsförmåga måste anstränga sig för att göra kontoret mycket mer attraktivt, säkert, inkluderande och mer välkomnande. Ett förbättrat välmående över tid måste vara i fokus för framtidens arbetsplats, då en majoritet av mångas vakentid ägnas åt jobbsysslor. Därför måste medarbetare ges makten att påverka sitt framtida arbetssätt, både hemma och på kontoret.
Arkitekt Christina Bodin Danielsson, TeknDr, docent i arkitektur (människa-miljöinteraktion), verksam som rådgivare och kontorsforskare vid KTH
Pierre Schäring, verksam som ergonomiutvecklare och helhetsplanerare av kritiska beslutfattningsmiljöer med människan i centrum, driver CDE (Critical Decision Environment)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.