Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik: Vi är oroliga för hyresgästernas konsumentskydd

Ola Johansson (C) har fel när han hävdar att Hyresgästföreningen sprider skrämselpropaganda om Januariavtalets konsekvenser för hyresgästernas konsumentskydd, skriver Marie Linder och Erik Elmgren från Hyresgästföreningen.

Publicerad: 21 augusti 2019, 10:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Marie Linder och Erik Elmgren. Foto: Hyresgästföreningen.


Ämnen i artikeln:

CenterpartietErik ElmgrenHyresgästföreningenMarie Linder

Ola Johansson anser att Hyresgästföreningen sprider skrämselpropaganda när vi uttrycker vår oro för Januariavtalets konsekvenser för hyresgästernas konsumentskydd. I Johanssons debattartikel uppkommer tyvärr även felaktigheter om hyresmarknadens funktionssätt och syfte.

Vad som inte framkommer i Johanssons debattartikel är att hyresgäster som inte vill bli företrädda av Hyresgästföreningen redan idag kan förhandla själv med sin hyresvärd. Nu väljer 90 procent av landets hyresgäster att låta en organisation av hyresgäster göra det. Antagligen för att det känns tryggt och att hyresgäster förstår att man blir en starkare part tillsammans.

För det arbetet utgår en hyressättningsavgift som den organisation av hyresgäster som förhandlar har rätt att ta ut enligt gällande lagstiftning. En avgift som ska vara skälig ock täcka kostnaden för det arbetet idag är den 12 kr/månad eller drygt 200 miljoner kronor enligt vår senaste årsredovisning (inte 240 miljoner) För vår del täcker det kostnaden att varje år förhandla för 1,5 miljoner hyreslägenheter. Varken mer eller mindre.

Konsumentskyddet riskerar att försvagas
Punkt 44 i januariavtalet innebär, tvärtemot vad Ola Johansson och vi på Hyresgästföreningen vill, en begränsning i hyresgästernas valfrihet. Idag kan hyresgästen välja om den vill bli företrädd av en hyresgästförening eller inte. Som januariavtalets punkt 44 är formulerad ska fastighetsägaren ges makten att bestämma om hyresgästen har valet att bli företrädd av en hyresgästförening eller ej. Detta skulle innebära ett väsentligt försvagat konsumentinflytande. Då är det inte konstigt att vi som konsumentföreträdare blir oroliga. Här för vi gärna en tätare dialog med Centerpartiet och övriga partier som ingått januariavtalet. Vi tror nämligen inte att något av dessa partier vill begränsa landets hyresgästers avtalsfrihet.

Ola Johansson lyfter intresseorganisationen Fastighetsägarnas budskap om att det skulle föreligga ett veto för hyresgästen i förhandlingarna. Ett veto skulle hyresgästen själv kunna bestämma hyran och vi skulle inte behövt förhandla med fastighetsägarna. Så är det inte. Idén om veto är något Fastighetsägarna sprider eftersom de inte själva får bestämma över hyreshöjningar. En förhandling handlar just om att parter måste komma överens. Denna uppfattning verkar inte heller delas av den andra fastighetägarorganisationen som vi förhandlar med årligen, Sveriges Allmännytta (f.d. SABO).

I de fall parterna inte kommer överens, vilket inte är den vanliga utgången i en hyresförhandling, finns en förvaltningsdomstol (Hyresnämnden), och hyresmarknadskommittén som löst tvister mellan Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännyttas medlemsföretag. Det finns också tvistlösningar direkt mellan oss och större hyresvärdar. I de pågående trepartsförhandlingarna mellan oss, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna diskuteras även att inför en oberoende medlingsfunktion på hyresmarknaden. Detta är något vi ställt oss bakom.

Besittningsskydd och marknadshyra?
Hyreslagstiftningen är en social skyddslagstiftning som finns till för att skydda den svagare parten i ett hyresgästförhållanden – hyresgästen. Ruckar man på det förhållandet urholkas besittningsskyddet till hyresvärdens fördel.   Hur ska besittningsskyddet värnas mot plötsliga hyreshöjningar när all makt förs över till hyresvärden och man inför marknadshyror i nyproduktion?

Att fri hyressättning eller marknadshyror skulle ge fler människor möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden när hyrorna kommer stiga ännu mer eller för den delen öka byggandet är nästa felaktiga missuppfattning. Hyresgästföreningen har genom åren genomfört fler undersökningar för att undersöka varför det inte byggs fler hyresrätter. Inte i någon av undersökningarna handlar det om att hyressättningen hindrar nyproduktion.

Den statliga utredningen SOU 2017:65 ”Hyra i nyproduktion” konstaterar samma sak i sitt slutbetänkande att ”en förändrad modell av hyra endast i mycket begränsad utsträckning kommer kunna bidra till ytterligare produktion av hyresbostäder.”

Att tro att marknadshyror kommer lösa bostadsbristen i ett läge när hyresnivåerna redan idag är skyhöga. (1741 kr/kvm eller över tiotusen för 2 rok) och där hyrorna okontrollerat stigit med 40 procent de senaste tio åren tillsammans med en havererad andrahandsmarknad är ju helt tondövt.

Vi tror att Ola Johansson och övriga politiker som står bakom Januariavtalet vill genomföra reformer som ger fler människor en trygg bostadssituation snarare än att försvaga konsumentskyddet på hyresmarknaden. Låt oss istället ha en bättre dialog om hållbara lösningar. Det är något vi kommer arbeta för framöver.

Marie Linder, Förbundsordförande Hyresgästföreningen

Erik Elmgren, Förhandlingschef Hyresgästföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev