Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Regeringens stödpaket till hyresgäster väcker frågor”

Regeringens stödpaket till hyresgäster förutsätter att hyresvärdar bidrar med minst lika mycket som staten. Är det okej? frågar sig skattejuristen Annika Arnström.

Publicerad: 26 maj 2020, 12:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

En annan fråga är om det verkligen är så klokt att låta principen först till kvarn vara utslagsgivande för vem som erhåller stödet. 

Mycket kan sägas om regeringen, C och L men nu har de verkligen varit tvungna att växla upp. 

Regeringens stödpaket till hyresgäster har tillkommit på kort tid, med många frågeställningar obearbetade och obesvarade. 

Läs även: ”Mildra coronakrisen – återinför jämkning” 

I mina kontakter med fastighetsägare framkommer en bild av fastighetsägare som verkligen vill hjälpa sina hyresgäster att överleva coronakrisen. Ingen tjänar på att hyresgäster går i konkurs – inte hyresgästerna själva förstås, inte fastighetsägare, inte staten som förlorar skatteunderlag, inte heller vi andra som riskerar att inte ha ett arbete att gå till osv. 

Något förenklat skulle man kunna säga att just alla tjänar på det hyresstöd som syftar till att hyresgäster skall överleva. Det är hyresgästerna som är målgruppen för stödpaketet. 

Den fråga som uppstår är varför det då endast är en isolerad bransch, av alla branscher, som skall bidra med minst lika mycket i monetära tal som staten? Är detta självklart? Är det möjligt att villkora ett statligt stöd på ett sådant sätt att en hel bransch förutsätts rabattera sin produkt/tjänst? 

Stödets utformning väcker frågor

Varför kan inte banker rabattera näringsidkarnas räntekostnader? Eller varför kan inte elbolagen sänka kostnaderna för elen, kommunen sänka kostnaderna för sophämtning etc.

Det finns såvitt jag kan se inget självklart svar på ovanstående frågor utan dessa måste förstås ställas till våra politiker men kan svaret på frågan vara att fastighetsbranschen representerar Sveriges största tillgångsmassa, att fastighetsägarkollektivet hittills kunnat bära, sett till förmåga, både en objektskatt och en tuff avdragsbegränsning för räntekostnader?  Eller finns det fortfarande någon uppfattning om att branschen är underbeskattad? Det senare är dock både utrett och avfärdat.

Något som ovillkorligen kommer att ställas på sin spets för fastighetsägare är den att när stödets storlek bestäms ska hänsyn tas till de stöd som redan beviljats andra hyresvärdar med avseende på samma hyresgäst. Detta för att det finns en gräns för det sammanlagda stödet för en och samma hyresgäst om 800 000 euro. 

Detta innebär att det även finns en tempofråga – det gäller att inkomma med en ansökan innan det att 800 000 euro redan är förbrukade. Det kan därför vara värt att prioritera ansökningar som rör bolag som är hyresgäster på många orter och hos ett större antal fastighetsägare och sikta på att ansöka redan den 1 juli som är den första möjliga tidpunkten.  

En sak är säker och det är att fortsättning följer!

Annika Arnström, skattejurist i fastighetsbranschen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.