onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Debatt

På sikt kan tjejerna gynnas mer av startlånet

Enligt den statliga utredningen för startlån kommer fler män än kvinnor gynnas av förslaget. Frågan är om det kan finnas en generationsskillnad här, i hur unga kvinnor i dag tar större ansvar för sin ekonomiska situation, på grund av ökade möjligheter att göra just detta? Det frågar sig Mona Kjellberg från Juni Strategi.

Publicerad: 12 april 2022, 08:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Mona KjellbergRegeringenRiksdagenJuni Strategi & Analys

Äntligen kom två utredningar som vi väntat länge på - nyfikenheten har varit stor. Det gäller så klart 'Startlån för förstagångsköpare av bostad' och betänkandet 'Sänk tröskeln till en god bostad'. 

Extra spännande har det varit att läsa utredningen om startlån då vi själva precis färdigställt en större undersökning om framtidens unga vuxnas syn på bostaden, flytten hemifrån och finansiering av densamma. Våra unga i undersökningen omfattar drygt 1 000 personer som är födda mellan 2000-2005 och i den statliga utredningen finns det ingen åldersgräns, men så som förslaget är utformat så är bedömningen att det främst är unga vuxna som gynnas. Det är alltså de unga i vår studie som i hög grad kan nyttja startlånet om det blir verklighet. Kravet är att man inte ska ha ägt en primär bostad de senaste 10 åren.

Läs även: Startlån till förstagångsköpare - så reagerar branschen: ”Ett slag i luften”

Det som slagit oss i vår studie är bland annat att vi ser relativt stora skillnader i hur man förbereder sig för sitt första bostadsköp. Det finns givetvis även skillnader i vilka möjligheter föräldrarna har att stötta ekonomiskt. Ungefär en tredjedel av de som precis flyttat hemifrån får ekonomiskt stöd från föräldrarna, vilket innebär att hela 70 procent inte har den möjligheten. Studien visar även att sparandet är högre hos unga som upplever att de kommer från en mer stabil ekonomisk bakgrund.

Gällande ekonomiska aspekter ser vi dock den allra största skillnaden mellan könen. Killarna är i högre grad måna om att äga och säger sig vara mer intresserade av aktier och sparande. Det är dock tjejerna som är doers; de planerar i betydligt högre utsträckning för sin flytt hemifrån, i tidigare ålder än killarna och de sparar en större andel av sin disponibla inkomst. De arbetar i betydligt högre utsträckning samtidigt som de studerar. De tar även ett större ansvar för sin egen flytt i högre utsträckning genom att själva anmäla intresse, ställa sig i köer och sondera terrängen. Såklart finns det killar som tar ansvar och tjejer som inte gör detta – men de 1003 personer som svarat ger en tydlig statistisk skillnad mellan könen. 

Enligt den statliga utredningen för startlån kommer fler män än kvinnor gynnas av förslaget; endast 42 procent av de 386 000 tillkommande potentiella förstagångsköparna är kvinnor. Utredarna konstaterar även att kvinnors utfall historiskt på den ägda bostadsmarknaden till större del beror på andras förutsättningar än deras egna, exempelvis föräldrars, släktingars eller partners förutsättningar. Kan det finnas en generationsskillnad här i hur unga kvinnor i dag tar större ansvar för sin ekonomiska situation, på grund av ökade möjligheter att göra just detta? De unga kvinnor vi intervjuat ger i alla fall sken av detta.

Länge har statistik visat på skillnader mellan tjejer och killar; tjejer drar ifrån betygsmässigt och har en större andel som studerar vidare. Därför förvånas man kanske inte av resultaten vad gäller just denna skillnad. Vårt samhälle är också trögrörligt trots allt, så på sikt blir nog inte skillnaderna så stora när ungdomarna vuxit upp. Killarna har ju en tendens att komma igen och ta position i arbetslivet. En större andel män bor också i ägt boende i alla åldersgrupper. 

Läs även: Bostadssociala utredningen klar: ”Vi har insiders och outsiders”

(Här vill jag bara flika in med en liten parentes – vår bransch har definitivt förändrats under de 20 år jag jobbat med fastigheter. ”Mona! Det är viktigt att du inte tassar runt i dina Converse, du måste ha klackar – det måste höras att man kommer när man är kvinna, du måste ta mer plats än manliga kollegor eftersom vi är i underläge” sa en kvinnlig chef till mig på ett av mina första fastighetsjobb. Men, Converseskorna sitter fortfarande som en smäck och jag har oftast sneakers på jobbet. Folk verkar lyssna ändå. Kanske ett tecken om något?)

Summa summarum tycker jag utredningens förslag för startlån är bra, jag hoppas det går igenom och ser fram emot att analysera utfallet. Jag vill också passa på att önska alla unga lycka till med flytten hemifrån - oavsett om du är kille eller tjej!  

Mona Kjellberg, Juni Strategi

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev