Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Nu måste kontoret och staden fyllas med ny mening

Oavsett när livet kan börja återgå till det normala finns det saker som aldrig kommer bli som förr. Kontoret och den byggda staden är två platser som på nytt kommer att behöva fyllas med syfte och mening, skriver Alessandro Cardinale, partner på Studio Stockholm Arkitektur.

Publicerad: 7 januari 2021, 14:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Alessandro Cardinale, partner och medgrundare av Studio Stockholm Arkitektur, skriver om kontorets och stadens förändring i pandemin.

Foto: Studio Stockholm


Ämnen i artikeln:

Studio Stockholm Arkitekter

Ett annorlunda och turbulent år närmar sig sitt slut och vi är många som nu med förhoppning blickar fram emot ett nytt år med löften om vaccin och viss återgång till det ”normala”. Samtidigt ställer sig många frågan redan nu vad det ”nya normala” faktiskt kommer att bli. Vissa vanor har förändrats för gott och det kommer att påverka våra kontor och städerna vi bor i på två fundamentala sätt.

Kontorets roll kommer i framtiden bli än viktigare.

Den första märkbara skillnaden är förstås att det under året blivit tydligt att förhållandet till den fysiska arbetsplatsen förändrats och påskyndat förflyttningen mot ett flexibelt och mobilt arbetssätt i varierade miljöer. Distansarbete har nu blivit så vedertaget att de flesta, med jobb som tillåter det, har svårt att efter pandemin se en vardag där man skulle vara bunden till ett fysiskt kontor och till en fast arbetsplats fem dagar i veckan. Detta bekräftas av Internetstiftelsens nyligen publicerade undersökning Svenskarna och internet, där 9 av 10 som arbetat hemifrån under pandemin uppger att de vill kunna fortsätta att göra det i framtiden – åtminstone då och då. Pandemin har till skillnad från tidigare trender inte bara forcerat fram ett flexiblare sätt att arbete i de yngre och digitala branscherna, utan även i de mer statistiska och konservativa.

Läs även: Så ska Torsgatan i Stockholm göras mer levande

Frågan är då om det klassiska kontoret spelat ut sin roll. Jag skulle vilja hävda att svaret är nej, kontorets roll kommer i framtiden bli än viktigare. För när alternativet är att jobba varifrån som helst i världen behöver kontoret fylla en större kostym. Både som mötesplats, identitets- och kulturförstärkare för individerna och företaget, något som är svårt att fullt ut göra digitalt. Mest sannolikt kommer vi nu se en revansch för konceptstarka uttryck och det flexibla arbetssätt som många tidigare missbedömt eller fullt ut inte förstått. Om fler tidigare hade sett fördelarna med de mjuka värdena och inte bara räknat på antal skrivbord, kvadratmeter per person, lux och liter per sekund, hade många varit bättre rustade för den framtid som nu kommer där kontorets attraktionskraft och företagskultur kommer att spela en avgörande roll.

Personalens innovationsförmåga och utveckling är distansarbetets stora förlorare.

Men de fördelar mjuka värden, koncept och kultur för med sig, handlar om mer än att skapa en attraktiv och konkurrenskraftig arbetsplats för medarbetarna. Det handlar i slutändan om att skapa ett innovativt och framgångsrikt företag. För även om hemarbete enligt en nyligen publicerad studie från Microsoft visat att produktiviteten gått att bibehålla, eller till och med öka, är personalens innovationsförmåga och utveckling distansarbetets stora förlorare. Den fysiska miljön, de oplanerade mötena och möjligheten till riktig interaktion är fortfarande avgörande för ett företags förmåga att driva innovation. Konsekvenserna för företag som inte lyckas skapa den miljön efter pandemin kommer ha förlorat sin chans att överleva.

Se staden som ett besöksmål

Den andra skillnaden vi kommer se till följd av ett förändrat arbetssätt är att stadsrummet kommer att förändras. Staden kommer gå från att vara en ofrånkomlig del av ens vardag till att bli ett besöksmål. Detta eftersom en naturlig konsekvens av ökat distansarbete är en minskad aktivitet i innerstäderna, vilket i kombination med ökad e-handel och last mile-leveranser kommer att resultera i färre besökare. Med färre besökare påverkas inte bara handeln utan dominoeffekten blir att även restaurangerna, barerna och all annan service och verksamhet som utgör staden som vi känner den kommer att få det än tuffare.

Läs även: Urbanforskaren Richard Florida: ”Vi bör fokusera på hur vi bygger städer som är mer inkluderande”

Så, för att undvika en döende stad optimerad för kontor, budfirmor, take away-restauranger och showrooms kommer staden på nytt behövs behöva fyllas med mening och syfte. Vissa branscher, som retail, har redan innan pandemin haft svårt att nå lönsamhet och hitta sin plats i den nya världen – en utveckling som kommer att nå fler branscher. Det övergripande ansvaret för att hitta rätt i utvecklingen kommer att hamna på fastighetsägarna och stadsplanerarna, som för att skapa attraktiva, konkurrenskraftiga och trygga stadsrum behöver ha ett helhetsfokus bortom fastigheternas fyra väggar. För en stad som förlorar näringarna på gatuplan sluter sig, vilket resulterar i en otrygg och ointressant miljö, som i sin tur leder till ännu färre besökare i en ond spiral. Det som en gång var givet, den naturliga pulsen i stadens kärna, kommer i framtiden vara beroende av att stadens rum fylls med attraktiva, konkurrenskraftiga och innovativa sammanhang.

Kulturen kommer att spela en avgörande roll för den framtida staden

Det är en både omskakande och spännande tanke, att stadens självklara roll och essens nu hotas av ett samhälle som på mindre än ett år ställt om till att inte behöva lämna hemmet. Nu är det upp till fastighetsägarna, men också stadsplanerarna, arkitekterna, staden och alla kommersiella aktörer att skapa framtidens meningsfulla och attraktiva stad. Ett spännande uppdrag sett till hur stor längtan efter sociala sammanhang, interaktioner, möten och upplevelser är efter det här året. En inte alltför våghalsig analys är att kulturen kommer att spela en avgörande roll för stadens framtida utveckling, och de aktörer som vågar vara medskapare och möjliggörare kommer att ha mycket att vinna på synergieffekterna.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Studio Stockholm Arkitekter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.