Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Debatt

Mindre incitament att göra transaktioner

Publicerad: 30 Mars 2017, 13:04

Paketeringsförslaget som nu har presenterats var inte helt oväntat och kan därmed knappast ses som någon större chock. Det bör betonas att detta än så länge bara är ett förslag och ännu ingen lag, men tills vi vet huruvida det blir lag kommer osäkerheten att förbli stor.


Paketeringsförslaget som nu har presenterats var inte helt oväntat och kan därmed knappast ses som någon större chock. Det bör betonas att detta än så länge bara är ett förslag och ännu ingen lag, men tills vi vet huruvida det blir lag kommer osäkerheten att förbli stor. Det i sin tur lär reducera incitamenten till att göra transaktioner i bolagsform och någon rusch, för att hinna sälja innan en eventuell lag träder i kraft, är knappast att vänta. Detta då det finns en retroaktivitetsparameter i förslaget.

Som utredaren konstaterar i sitt pressmeddelande kommer förslaget, om det blir lag, sannolikt att slå hårdast mot transaktionsintensiva bolag och marknadsvärdena kan komma att få sig en törn, bland annat då transaktionstakten lär avta vilket kommer att påverka fastighetsvärdena.

Än så länge får vi vänta och se hur marknaden påverkas men osäkerheten är fortfarande stor. Den har dock minskat en aning i och med att vi nu vet hur förslaget ser ut. Det förklarar varför fastighetsaktiernas kurser på börsen steg på eftermiddagen.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.