onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Debatt

”Mildra coronakrisen – återinför jämkning”

Använd erfarenheter från förra fastighetskrisen när det gäller fastighetsskatt som en del av hyran, som många inte kommer att ha möjlighet att betala. Det senare gäller förstås både hyresgäster och fastighetsägare.

Publicerad: 26 mars 2020, 12:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Annika Arnström är skattejurist.


Ämnen i artikeln:

Skatteverket

För oss som var verksamma i fastighetsbranschen redan i början av 90-talet känns frågeställningarna igen. Företag lägger ner, butiker klappar ihop och det är svårt att se en ljusning när konkurserna ökar i omfattning på ett sätt som det var länge sedan vi såg. Kanske är en konkurs oundviklig alldeles oaktat virussituationen men för de allra flesta är nog förhållandena de motsatta – företagen är livskraftiga helt enkelt för att de har en hållbar affärsidé, det finns en efterfrågan och en köpkraft.

Gjorde det möjligt att slippa betala fastighetsskatt

I spåret av fastighetskrisen i början av 90-talet var vi några tappra skattejurister som drev mål till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, som rörde möjligheten att slippa betala fastighetsskatt för lokaler som var vakanta eller som stod under tekniskt hinder, vanligtvis under ombyggnation.

HFD konstaterade att underlag för statlig fastighetsskatt skulle jämkas i samma utsträckning som lokalerna var vakanta eller stod under ombyggnation. Detta var en fantastisk nyhet då, 1998, och vi firade. De som inte firade lika mycket var dock de fastighetsägare och hyresgäster som var föremål för Kronofogdemyndighetens intresse. I vissa fall, när det gällde fastighetsägare, var det enda som de inte hade lyckats betala just fastighetsskatten.

Läs även: ”Bostäder klarar sig bäst i coronakrisen” 

Möjligheten till jämkning av fastighetsskatten togs av våra politiker bort 2007/2008.

Jag tycker att det är dags att återanvända denna lagstiftning och återinföra möjligheten till jämkning.

Det finns ett omedelbart behov av lättnader, vi har regelverket – som inte behöver förändras – och vi har uppenbarligen en regering och riksdag som är villiga att snabblagstifta. Detta har vi nyligen sett när det gäller till exempel stängning av skolor. Såvitt jag bedömer behöver inte heller lagförslaget passera Lagrådet.

Jag är förstås realist men min uppfattning är att frågan behöver prövas. Fördelen med en sådan lösning är också att den träffar rätt, det vill säga den träffar de som har behov av lagstiftningen.

Jag tycker att det är dags att återanvända denna lagstiftning och återinföra möjligheten till jämkning.

Jag har skickat detta enkla men effektiva, förslag till förändring till våra politiker. Nu hoppas vi på en reaktion och en lösning!

Annika Arnström, skattejurist i fastighetsbranschen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Skatteverket

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev