söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Debatt

L: Bostadsrättsföreningarna behöver tryggare regler

Systemet med tomträtter skapar otrygghet för tusentals bostadsrättsföreningar. För att skapa mer förutsägbarhet vill vi införa en årlig uppräkning av tomträttsavgälderna och ge bostadsrättsföreningarna rätt att få köpa loss marken från kommunen. Det skriver Liberalerna i en debattartikel.

Publicerad: 15 augusti 2022, 13:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jakob Olofsgård och Björn Ljung, Liberalerna. Foto: Eva-Lena Jenny Natascha Niklasson, Getty Images, Björn Dalin


Ämnen i artikeln:

LiberalernaBostadsrätter

Med ökade bostadskostnader och efter två mandatperioder av passivitet från regeringen är det nu hög tid att ge bostadsrättsföreningar som står på tomträtt trygghet, stabilitet och förutsägbarhet. Nyligen visade SCB att inflationstakten uppgick till 7,2 procent i maj – den högsta takten sedan 90-talskrisen. Bankerna varnar för dubblerade bolåneräntor, något som kommer påverka både privatpersoner med bolån och bostadsrättsföreningarna.

Tomträtten har över 100 år på nacken och används som ett verktyg för kommunerna att stimulera bostadsbyggande, där bostadsbolag istället för att köpa mark får rätt att nyttja marken av kommunen. För tomträtten betalar tomträttsinnehavaren en årlig avgift, så kallad avgäld till kommunen, som grundar sig på markvärdet. Principen att avgälden baseras på markvärdet är rimlig.

Läs även: Så vill politikerna få branschen att minska sin klimatnota

De kraftigt stigande markvärdena, som vi särskilt haft i storstadsområdena, riskerar dock att ge tomträttsinnehavaren med flerbostadshus kraftigt höjda avgälder när avgäldsperioden förfaller, vanligtvis vart 10:e år. Allra störst är problemet för bostadsrättsföreningar på tomträtt, eftersom avgälden direkt slår mot den enskilda bostadsrättsägaren. I Sverige finns tusentals bostadsrättsföreningar på tomträtt, varav ca 2000 i Stockholms stad. Det innebär att tiotusentals bostadsrättsägare enbart i Stockholms stad påverkas. Med åratal av kraftigt ökande markvärden och i tider av ekonomisk turbulens riskerar kommande avgäldshöjningar bli en obehaglig överraskning för många svenskar.

För att skapa mer trygghet och ekonomisk förutsägbarhet för bostadsrättsföreningarna vill Liberalerna göra följande:

Inför en årlig uppräkning om 2 procent på tomträttsavgälderna

Liberalerna och den borgerliga regeringen tillsatte en utredning 2011 som landade i att en årlig indexuppräkning av avgälden baserat på konsumentprisindex skulle ge ökad förutsägbarhet för bostadsrättsföreningarna. En ny markvärdering görs efter 10 år men en indexering om 2 procent skulle ge styrelserna betydligt bättre möjligheter att planera för föreningarnas ekonomi och skapa transparens gentemot dess medlemmar. Tyvärr stoppade S-regeringen utredningen i byrålådan och har struntat i den sen dess. En indexering kräver en lagändring av jordabalken, något vi kommer kämpa för inom ramen för en ny och borgerlig regering.

Läs även: Fler eller färre riksintressen – politikerna är oeniga

Ge tomträttsinnehavaren rätt att få köpa loss marken av kommunen efter 10 år

Vi liberaler ser inget egenvärde i att just kommunen ska äga marken. Efter en tomträttsperiod på 10 år är det rimligt att tomträttsinnehavaren har möjlighet att köpa loss marken om den finner det lämpligt. Köpeskillingen bör motsvara marktaxeringsvärdet men kommunerna bör själva kunna sänka nivån om kommunen vill det. Stockholms stad har nyligen infört möjligheten för tomträttsinnehavaren med flerbostadshus att kunna få köpa marken till 85 procent av gällande marktaxeringsvärde, som ett sätt för bostadsrättsföreningarna att stärka rådigheten över sin ekonomi.

Läs även: Branschen kritisk till politikernas splittring: ”Stambanorna är ett tydligt exempel på hur politiken misslyckats” 

Efter två mandatperioder har regeringen inte lyft ett finger för att underlätta för de bostadsrättsföreningar som försöker planera ekonomin för sina medlemmar. Med tanke på Socialdemokraternas och vänsterns syn på det ägda boendet är det knappast förvånande.

Liberalerna vill snarast efter valet införa de förbättringar som krävs för att ge stabilitet och trygghet för de många svenskar som bor i bostadsrätt på tomträtt.

Jakob Olofsgård (L), riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson

Björn Ljung (L), ledamot kommunfullmäktige i Stockholms stad

 

 

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LiberalernaBostadsrätter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev