Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Krymp inte kontoret efter krisen!

Kontoret är nödvändigt för ett socialt, hälsosamt och produktivt arbetsliv. Det ska formas om, inte krympas eller tas bort, skriver Jonas Lindström, Sverigechef på akustikföretaget Ecophon.

Publicerad: 14 december 2020, 14:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jonas Lindström.

Foto: Ecophon


Kontorsarbetare vill tillbaka till kontoret efter coronakrisen, det visar en ny Sifoundersökning utförd på uppdrag av Ecophon. Samtidigt har regeringen tillsatt en utredning för att omvandla kontorslokaler till bostäder. Pandemin har synliggjort hur nödvändigt kontoret är för ett social, hälsosamt och produktivt arbetsliv. Regeringen måste nu arbeta för att arbetsgivare ska förbättra kontorens utformning, i stället för att krympa eller ta bort dem helt.

Läs även: Proptech, hur långt har vi egentligen kommit?

Coronakrisen har, i branscher där det varit möjligt, inneburit en flytt från kontoret till hemmet. Mellan februari och april 2020 ökade distansarbetet med 400 procent och omställningen verkade fungera bra. Stundvis talade man om ”hemmet som framtidens arbetsplats” och att kontoret kommer höra till historien. Den snabba omställningen föranledde regeringen att i november ge Boverket i uppdrag att utreda möjligheten att omvandla kontorslokaler till bostäder.

Hemarbete inte hållbart i längden

Hemarbete var och är givetvis nödvändigt för att begränsa smittspridningen. Det är dock inte en långsiktigt hållbar lösning för ett socialt, hälsosamt och produktivt arbetsliv efter pandemin. Det finns nu en överhängande risk att ekonomiskt pressade arbetsgivare tar chansen att krympa eller helt välja bort kontoren för att spara pengar, på kontorsarbetarnas bekostnad. Politiken bör inte spä på den omvandlingen utan att ha klart för sig vilka konsekvenser det kan få.

I en ny Sifoundersökning undersökte vi hur framtidens hemarbete ser ut om kontorsarbetarna själva får bestämma. Resultaten visar tydligt att hemmet inte kan ersätta kontoren. Endast fem procent av kontorsarbetarna vill arbeta hemifrån på heltid. Hemarbetet fyller dock en funktion i framtidens arbetsliv. Två tredjedelar av kontorsarbetarna vill ha en flexibel modell – låt oss kalla det ”hybridhemarbete”.

Kan leda till ökad ohälsa

Att omvandla kontor till bostäder kräver en storskalig flytt av arbete från kontoret till hemmet. Effekterna av det experimentet har redan synliggjorts under pandemin. Företagshälsan har rapporterat om ökad psykisk ohälsa och försvårat hälsofrämjande arbete. Hos Google, som under pandemin sågs som en föregångare i trenden mot hemarbete, har produktiviteten gått ner i hemmet – särskilt för nyanställda. Funktionsrätt Sverige och Riksförbundet för social och mental hälsa har varnat för ökad ensamhet och social isolering.

Mer än fyra av tio stör sig på sina kollegers småprat på kontoret.

Ur ett smittskyddsperspektiv innebär krympta kontor så klart mindre möjligheter till social distansering. Dessutom innebär det mer störningsmoment när fler medarbetare ska samsas om gemensamma ytor. Mer än fyra av tio stör sig på sina kollegers småprat på kontoret. Forskningen är tydlig med vad en dålig ljudmiljö på jobbet innebär: ökad stressnivå, försämrad hälsa och minskad produktivitet.

Produktiviteten ökar på kontoret

Kontoret behövs för att vi ska kunna arbeta där vi är mest produktiva. Nästan dubbelt så många av dem som besvarade Sifoundersökningen anser sig vara mer produktiva på kontoret än i hemmet. Särskilt produktiva är personer i välplanerade kontor med en bra ljudmiljö. Kontorsarbetare som är nöjda med sin arbetsgivares insatser för att förebygga oljud är mer än dubbelt så benägna att vilja jobba heltid på kontoret, jämfört med de som är missnöjda. Arbetsgivare som skapar en god ljudmiljö gör alltså kontoret både mer produktivt och attraktivt.

Läs även: Ska ditt fastighetsföretag flytta data till ett datacenter? Här är några tips!

Sveriges kontorsarbetare vill ha ett kontor att återvända till när det kan göras på ett tryggt sätt. Rätt utformat, med en god ljud- och arbetsmiljö, är kontoret för många en förutsättning för ett hållbart arbetsliv. Därmed inte sagt att kontoren bör se ut som de alltid gjort. Sifoundersökningens svar är en tydlig uppmaning till regeringen och arbetsgivare som vill göra arbetslivet socialt, hälsosamt och produktivt.

Jobba inte för att förminska eller avskaffa kontoret, förbättra det i stället!

Jonas Lindström, Sverigechef på akustikföretaget Ecophon

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.