Debatt
KD: Kommunernas fastighetskris hade enkelt kunnat undvikas
Det pågår en intensiv debatt i Sverige om alla de fastigheter där kommuner, regioner och staten bedriver olika verksamheter. Detta särskilt efter att det krisandet bolaget SBB nu av finansiella skäl behöver sälja fastigheter, i värsta fall till olämpliga utländska köpare. Det är ett viktigt men smärtsamt uppvaknande som nu sker och ett underbetyg till politiker till både höger och vänster att situationen har uppkommit, skriver kristdemokraterna Jonatan Hedin och Carl-Johan Schiller i region Stockholm.
Publicerad: 13 juni 2023, 08:20
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Jonatan Hedin och Carl-Johan Schiller från Kristdemokraterna i region Stockholm.
Att man avsäger sig rådighet för vem man på sikt blir hyresgäst hos när en fastighet säljs borde inte komma som en nyhet för någon. Allra minst för de som är valda att förvalta våra gemensamma tillgångar.
Vi kristdemokrater i region Stockholm är dock inte tagna på sängen. Under mandatperioden 2018–2022 verkade vi aktivt för att inga fastigheter där kritisk verksamhet bedrivs skulle säljas. Vår hållning är att i de fall där regionen bedriver verksamhet som ska finnas kvar under överskådlig framtid är det klokast att äga fastigheten i egen regi. Det finns flera skäl till det.
Läs mer: SBB: Från 158 miljarder till hela havet stormar på 16 månader
För det första har offentliga aktörer goda möjligheter att få fram kapital till låga kostnader. Med beskattningsrätt och bra balansräkning lånar vi billigt hos exempelvis Kommuninvest som tar låg risk när de lånar ut pengar till oss. Det finns inga “snabba pengar” för politiker. När politiker från såväl socialistiska som liberala partier säljer våra gemensamma tillgångar för en kortsiktig vinst får framtida generationer betala gratislunchen. I längden lönar sig alltid ägande, rådighet och gott förvaltarskap. Det finns således både ekonomiska och säkerhetspolitiska skäl att behålla ägandet av strategiska fastigheter i egen regi.
Ett av de mer omdiskuterade fallen av försäljningar i vår region är när gamla Karolinska sjukhuset (GKS) skulle säljas. Det är förvisso en fastighet där regionens verksamhet inte längre huserar i någon större utsträckning men KD valde trots det att motsäga sig en prematur försäljning innan det fanns en plan för området, vilket ledde till att den fortfarande ägs av region Stockholm. Stockholm är Sveriges tillväxtmotor och befolkningsökningen har år efter år slagit förväntningarna. I en större befolkning är det ofrånkomligen så att fler svåra sjukdomsfall uppstår och de personerna behöver erbjudas en bra vård i ändamålsenliga lokaler. Vi kristdemokrater kommer inom Stockholms stad, Solna kommun och region Stockholm verka till en plan för området som innehåller vårdnära verksamhet och har inte tagit ställning för en ny försäljningsprocess.
Läs mer: 3 scenarier – så kan SBB undvika konkurs
Kristdemokraternas hållning är att ägande av fastigheter är en strategisk fråga och ska inte användas för att fylla ett tillfälligt hål i budgeten. Självklart ska även en offentlig aktör kunna sälja och köpa fastigheter men det måste föregås av en gedigen analys som tittar på behoven i tio eller 20 års sikt. Allt annat är ansvarslöst och det är konsekvensen av den politiken som många lokalpolitiker nu har fått hantera. Den tidigare gratislunchen blev i många andra kommuner och regioner en dyr historia och tyvärr får skattebetalarna ta notan.
Oavsett om det offentliga mjölkas på medel från bidragsfusk, kryphål i lagstiftning eller genom dåliga affärer måste vi som beslutsfattare stå på skattebetalarnas sida. Låt oss hoppas att SBB-affären leder till ett ökat medvetande kring dessa frågor.
Jonatan Hedin (KD), ledamot i regionfullmäktige i Region Stockholm med ansvar för fastighetsfrågor
Carl-Johan Schiller, andre vice ordförande primärvårdsnämnden i Region Stockholm
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.