lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Debatt

KD: En fastighetsskatt är det sista som lämnar Socialdemokraterna

Hoppet brukar sägas vara det sista som överger människan. Men det kan mycket väl vara så att det är en återinförd fastighetsskatt som är det sista som överger Socialdemokraterna, skriver Larry Söder, bostadspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Publicerad: 13 april 2021, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaKristdemokraterna

Återigen är Socialdemokraterna ute och förespråkar en återinförd fastighetsskatt. Anders Ygeman och Socialdemokraterna i Stockholm presenterade i Dagens industri (14 mars) förslag på att höja skatteuttaget, och där kommer människors hem in i ekvationen. Möjligtvis är det en testballong för att läsa av reaktionerna, men under ytan har det länge puttrat i Socialdemokraterna för ett ökat uttag av skatt på människors hem. Vi Kristdemokrater ser det inte som annat än det första steget mot att Socialdemokraterna lägger fram det som ett skarpt förslag. 

Läs även: Oppositionen om fastighetskatten: ”Slår hårt mot vanligt folk”

Hur kommer det sig att människors boning alltid ses som det perfekta stället att plocka ut mer skatt?  

Bakom Socialdemokraterna står nationalekonomerna som försöker få fastighetsskatten till den mest naturliga skatten. Det är den inte.

Fastighetsskatten betalas – till skillnad från all annan beskattning – av andra inkomster än den som värdet härstammar från. Fastighetsskatten betalas, i stället för med fastighetsvärdet, med lön – eller pensionsinkomsten. En pensionär med en vanlig inkomst kan därmed plötsligt beskattas som en höginkomsttagare – bara för att hens hus eller lägenhet ökat mycket i värde. Detta är särskilt problematiskt i en tid där fastighetsvärdena ökat mycket, till följd av främst sänkta räntor och lågt utbud. Medelpriset för en villa i Göteborg är 6,7 miljoner kronor. Med de förslag som presenterats de senaste åren skulle en sådan barnfamilj få betala mellan 37 700 och 86 000 kronor per år i fastighetsskatt. I Stockholm skulle det innebära mer än så. 

Socialdemokraterna vill gärna göra det till att det bara är ”de rikaste” som ska omfattas. Men en vanlig medelklassfamilj kan med dagens räntenivåer ofta låna 5-7 miljoner kronor. Det är alltså sannolikt vanliga hushåll och barnfamiljer i tillväxtregionerna som Socialdemokraterna kommer sätta dit. 

Läs även: Experten om att socialdemokrater vill se ny fastihgetsskatt: ”Risk för krafigt boprisfall” 

Socialdemokraterna borde i stället använda sin regeringsmakt till att underlätta byggandet av bostäder. Människor vill bo i villa och radhus, men regeringens politik fokuserar konsekvent på hyresrätten. Samtidigt vittnar människor om att det nästa är omöjligt att få tag på ett hus med en egen trädgård. Det låga utbudet får i stället priserna att skena. I den situationen menar Socialdemokraterna att det är dags att höja fastighetsskatten! Det är en tondövhet inför vanliga familjers strävan och livssituation.

Januaripartierna har utlovat en skattereform vars innehåll bara går att spekulera i. Sannolikt kommer fastighetsskatten, i någon form, vara en central finansieringskälla i en sådan reform. 

För oss Kristdemokrater är det ett blankt nej. En återinförd fastighetsskatt, eller i övrigt höjd skatt på att bo, måste motarbetas. 

Larry Söder, bostadspolitisk talesperson, Kristdemokraterna

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev