Debatt
Hyresrätten fortsätter att urholkas – ingen vill ta ansvar
Den svenska hyresmarknaden har fungerat så dåligt under många år att det ibland är svårt att föreställa sig att den kan fungera annorlunda. Det skriver Stefan Ränk, vd på Einar Mattsson, som tycker att den politiska makten en gång för alla måste ta tag i hyresfrågan.
Publicerad: 17 september 2021, 12:21
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Stefan Ränk är vd på Einar Mattsson och en flitig debattör inom bostadsfrågorna. Foto: Hampus Andersson
För att åstadkomma en fungerande bostadsmarknad krävs många politiska åtgärder, inte minst rörande hyressättningen. I det perspektivet är utredningen om fri hyressättning i nyproduktion ett av många viktiga steg. I september skulle vårt remissvar lämnas in. Så blir det inte då regeringen valt att avbryta den pågående remissomgången. Det är olyckligt och destruktivt. Utredningen innehåller ett gediget kunskapsmaterial om vår trasiga hyresmarknad som nu offrats på det maktpolitiska spelets altare.
Hyresrätten är viktig på en fungerande bostadsmarknad
På en fungerande bostadsmarknad har hyresrätten en viktig roll att spela. Det ska vara den lättillgängliga boendeformen för alla. Flexiblare än att köpa en villa eller en bostadsrätt. Mindre risk, engagemang och lägre transaktionskostnader för den boende.
Läs även: Tuff start för Sveriges bostadsminister efter krisfyllt halvår
I Sverige har riksdagar och regeringar låtit det bli precis tvärtom. I stora delar av landet, och framför allt i Stockholm, är det omöjligt att få tag på ett hyresboende när man behöver det. Valet står mellan att bo dyrt och osäkert i andra hand, stå i kö i många år eller köpa ett svartkontrakt av kriminella. Systemet har hängt sig och låst ute många som för första gången ska ta sig in på bostadsmarknaden eller som snabbt behöver ändra sina bostadsförhållanden.
Hyresrättens roll urholkas
Dagens regelverk kring hyror är så invecklat och oförutsägbart att det försvårar för nya aktörer och internationella pensionsfonder att arbeta med och investera i hyresrätter. Det leder till lägre investeringar i befintliga hyresrätter och en hämmad nyproduktion.
För en vanlig hyresgäst är det svårt att förstå hur hyrorna sätts och på vilka grunder. Hyrorna behandlas kollektivt över deras huvuden av partsorganisationer långt ifrån den enskildes preferenser och den enskilda lägenhetens kvaliteter.
Den nuvarande hyressättningsmodellen innebär att hyresrätten som boendeform sakta men säkert blir alltmer oåtkomlig. Vi har växande köer, en svart bostadsmarknad, en lägre nyproduktion, lägre investeringar i befintligt bestånd och många ombildningar till bostadsrätt. En olycklig utveckling eftersom hyresrätten är nödvändig för en fungerande bostadsmarknad, inte minst i våra storstäder. Enligt Boverket påverkar det inte bara den enskilde utan hela samhällsekonomin som varje år drabbas av välfärdsförluster i miljardklassen på grund av en dysfunktionell hyressättningsmodell.
Förutsägbarhet är kärnan
Det är förutsägbarheten som i grunden gör hyresrätten attraktiv. Det är en boendeform där hyresgästen sover gott om natten oavsett om bostadspriser går upp eller ned, oavsett räntenivåer och amorteringskrav. Kort sagt de egenskaper det ägda boendet inte kan erbjuda.
Utredningens förslag om fri hyressättning innebär att hyresvärd och hyresgäst själva får komma överens om nivån på hyran, och själva bestämma vilka faktorer som ska påverka den. Det utgör en bra grund för hur lagstiftningen skulle kunna se ut. Dock skulle lagstiftningen kunna ange hur länge de avtalade villkoren minst bör gälla. Exempelvis en förutbestämd hyra i tio år med tillhörande besittningsskydd.
Läs även: Weiss om fri hyressättning: ”Svårt att se vilket problem man vill lösa”
Fastighetsägare som prioriterar långvariga kundrelationer mer än ständiga in- och utflyttningar har inget intresse av att i varje ögonblick få ut högsta möjliga hyra för varje lägenhet. Våra hyresrätter konkurrerar med det ägda boendet som alltid erbjuder lägre boendekostnader för den som vill bo länge på en och samma plats.
Ännu ett förlorat tillfälle till förbättring
Vi gör bedömningen att den reform som nu är stoppad skulle ha medfört en betydande stimulans för investeringar i nya hyresbostäder. Men reformen skulle göra verklig skillnad först när den omfattar hela hyresmarknaden. En sådan förändring är bra för både bostadsbranschen, hyresgästerna och samhället.
• Bra för bostadsbranschen, som får börja vässa sina kunderbjudanden i konkurrens om hyresgästerna.
• Bra för hyresgästerna, för att hyresrätten blir den mest lättillgängliga delen av bostadsmarknaden.
• Bra för samhället, genom att bidra till den flexibilitet och rörlighet på bostadsmarknaden som behövs för att befolkningen, företagen och samhällsekonomin ska kunna växa.
När ännu en i raden av genomarbetade reformförslag nu stoppas är det dåligt och destruktivt för Sverige. Vem som än sitter i riksdagen eller leder regeringen framöver måste en gång för alla ta tag i hyresfrågan.
Stefan Ränk, Koncernchef på Einar Mattsson
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.