tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Debatt

Helhetsgrepp – nödvändigt för en lyckad klimatomställning

Våra insatser för klimatet kommer bli effektlösa om vi gör misstaget att bara jobba med en del av pusslet, menar Ivana Kildsgaard, hållbarhets- och kvalitetschef på arkitektkontoret Tengbom. Här delar hon med sig av tre nycklar som ska hjälpa branschen ta ett helhetsgrepp om frågan.

Publicerad: 12 oktober 2021, 07:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ivana Kildsgaard är hållbarhets- och kvalitetschef på arkitektkontoret Tengbom. Foto: Christoffer Skogsmo/Tengbom


Ämnen i artikeln:

Klimatarbetet i fokusTengbom Arkitekter

Läget är smärtsamt glasklart. En ny FN-rapport visar att den globala uppvärmningen går mot 2,7 grader. Mycket görs och ambitionerna är höga – men jobbar vi ensidigt kan vi göra mer skada än nytta. Det finns ingen tid att spilla – vi behöver se till helheten, gå ihop tvärdisciplinärt, ställa rätt krav från början och undvika stuprörs-tänk. I praktiken handlar det om tre avgörande förhållningssätt, vare sig du är arkitekt, beslutsfattare eller fastighetsägare. 

Läs även: Så kommer EU:s nya system för utsläppsrätter påverka bostadssektorn

#1: Klimatsäkra våra städer
Vi behöver klimatsäkra fastigheterna, minska projektets klimatpåverkan och möjliggöra framtida återbruk. För att lyckas kan vi med hjälp av klimatdata, klimatscenarier och klimatriskanalyser tidigt förstå framtida förutsättningar. Klimatmålen kräver nytänkande hos alla aktörer. Viktigt är att bevara den byggda miljön, välja återbrukade, uppgraderade, upcyclade produkter samt komplettera med förnybara och återvunna resurser. Energi- och LCA specialister bör dessutom arbeta nära arkitekten för att kontinuerligt kunna ge beslutsunderlag för gestaltningsprocessen.

#2: Främja hälsa och inkludering
Arkitekturen påverkar vår upplevelse av en miljö samt vårt beteende, hälsa och välmående – i positiv eller negativ riktning. Allt från ljud, ljus och komfort till materialval och naturkontakt har stor inverkan. Skapar vi otrivsamma och ohälsosamma miljöer kommer de snabbt tappa värdet, med omfattande renovering eller rivning till följd. Istället kan vi använda evidensbaserad design och certifieringssystem som WELL, FitWell och kommande Vinnova-finansierade JämtJämlikt. 

Läs även: LISTA: 18 projekt där hållbara innovationer testas just nu

#3: Bygg för framtiden
Ombyggnationer och rivning måste undvikas. För att säkerställa långsiktighet ska miljöerna vi skapar vara flexibla och anpassningsbara för förändrade behov – på både kort och lång sikt. Under projekteringen kan vi jobba med reversibilitet samtidigt som vi utforskar alternativa funktioner och program. God arkitektonisk kvalitet och hälsovänliga material är en förutsättning för att skapa fastigheter som står kvar länge. Cirkulära lösningar och digitalisering av data samt utveckling av digitala tvillingar är även de viktiga för en långsiktigt hållbar arkitektur.

Action går före administration
Tiden är bråd. För att fokusera på rätt saker är det är viktigt att ställa tydliga krav från början. Använd gärna de tre nycklarna som stöd i prioriteringsordningen, och arbeta med helheten från början och genom hela projektet. Parallellt med förändrade arbetssätt krävs en kontinuerlig dialog med myndigheter, kravställare samt beslutsfattare. Här gäller det att undvika långdragna beslutsprocesser och samarbeta med de som ligger steget före. Genom att agera ödmjukt och pragmatiskt kan vi lägga grunden för en hållbar och resilient framtid.  

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev